Weduwe Pieter Aspe wil lezingen geven over de gevaren van alcohol: 'Door zijn levensstijl is hij sneller overleden'

Radio 1

Tamara Hanegraaf, de weduwe van misdaadauteur Pieter Aspe, wil lezingen geven over de gevaren van alcohol. Ze heeft bij Aspe gezien wat overmatig alcohol gebruik kan aanrichten en wil haar steentje bijdragen om andere mensen leed te besparen.

Vandaag, op 1 februari, gaat Tournée Minérale van start: één maand zonder alcohol. Na die maand start Tamara Hanegraaf, de weduwe van schrijver Pieter Aspe, met haar eigen tournee: ze gaat lezingen geven over de negatieve impact van alcohol. Haar man kampte namelijk lang met een alcoholprobleem. 'Pieter zou trots zijn op mij, dat weet ik 100 procent zeker.'

'Ik wil zeker niet zeggen dat mensen moeten stoppen met drinken. Absoluut niet', zo verduidelijkt Hanegraaf in 'Laat'. Ze vertelt dat ze mensen gewoon bewust wil maken van de gevolgen, wanneer je te ver zit in het alcoholverhaal. 'Mensen mogen genieten van een glas, dat moeten ze', vertelt ze. 'Maar wees je ervan bewust dat het een moeilijke strijd is, eens je te ver zit.'

'Je voelt je machteloos'

Op het einde van Aspe's leven, takelde de schrijver snel af door zijn alcoholgebruik. 'Voor een stuk voel je je machteloos. Want je kan niet meer doen dan steun geven en zorg bieden', zo vertelt zijn weduwe. Ze wil met haar lezingen ook extra aandacht vragen voor partners en kinderen van mensen met een alcoholprobleem.

Babyboomers zijn stevige drinkers

De jaarlijkse actie Tournée Minerale wordt voor de zesde keer georganiseerd door de Druglijn. De organisatie hoopt er vooral 55-plussers mee te bereiken omdat ze ziet dat die groep het meest drinkt. Eén op de zes mensen tussen de 55 en 75 jaar drinkt dagelijks alcohol. Eén op de vijf tussen 55 en 65 jaar drinkt meer dan 10 glazen per week. Reden tot bezorgdheid, volgens de Druglijn, omdat je lichaam op die leeftijd minder aankan.

'Pieter zou trots zijn op mij'

'Pieter zou trots zijn op mij, dat weet ik 100% zeker', vertelt Hanegraaf. 'Hij was een man die altijd zei: als je iets wil doen, dan moet je ervoor gaan. Dus ik voel me gesteund door hem'. Vanaf 1 maart zal ze onder meer in bedrijven haar ervaringen delen met anderen.

Luister naar De wereld vandaag met Tamara Hanegraaf op Radio 1 Select.

Ook in 'Laat' vertelt Tamara Hanegraaf over haar voornemen lezingen te geven over de gevaren van alcohol. Bekijk het fragment hier.

Zit je zelf met vragen over alcohol? Of ben je bezorgd om iemand? Je kan terecht bij de Druglijn. Bellen kan op het nummer 078 15 10 20, chatten en mailen kan via www.druglijn.be. Anoniem, zonder taboe en zonder oordeel.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief