Erik Van Grieken

'We weten niet of de spreuken die aan Confucius zijn toegeschreven, ook echt van hem komen' - Prof. Carine Defoort

Non-fictie Radio 1

‘Aan de persoon die alle antwoorden weet, zijn niet alle vragen gesteld' en ‘Kies een baan die je leuk vindt en je hoeft geen dag in je leven te werken.’

Wijze woorden van Confucius, de Chinese wijsgeer die leefde in de 5de eeuw voor Christus. Tenminste als je het internet mag geloven. Probleem: Confucius heeft die dingen nooit gezegd. En een nog veel groter probleem: we weten helemaal niet wat hij dan wel gezegd heeft.

Is er ooit een verkiezing geweest van De Grootste Chinees? Dan moet Confucius toch minstens in de Top 3 hebben gestaan. Dat is een van de beroemdste mensen Aller Tijden. Type Jezus of Mohammed. Daar zijn tienduizenden boeken over volgeschreven. En niemand die dus zeker weet wat hij ooit gezegd of geschreven zou hebben. Hoe kan dat nu? En trouwens: hoe komt een Chinees aan zo’n rare Latijnse naam?

Is er niemand die daar meer over weet? Zeker wel, Carine Defoort. Professor Sinologie aan de KU Leuven. Zij heeft daar samen met Paul van Els een boek over geschreven: ‘Confucius spreekt’.

Herbeluister het gesprek in Interne Keuken op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief