Erik Van Grieken

'We weten dat het ijs smelt. Er niks aan doen is de grootste schande van deze tijd' - Martijn van Calmthout

Non-fictie Radio 1

U weet het onderhand wel: het ijs smelt. Dat is geen nieuws. En dat we door dat smelten van het ijs in de problemen gaan komen, ook dat is gekende stof. Waarom dan toch een boek over het smeltende ijs en een gesprek daarover in Interne Keuken?

Wel, het lijkt simpel: ijs is bevroren water. Als de omgevingstemperatuur boven het vriespunt stijgt, gaat ijs smelten en wordt het weer water. Dat water stroomt naar de oceanen en dus stijgt het zeeniveau. Klaar. Bouw dijken en leer zwemmen.

Maar het is dus ingewikkelder dan dat. En interessanter en fascinerender. Peter Kuipers Munneke, hij is de Nederlandse weerman, en Martijn van Calmthout, hij is een natuurkundige die al een paar keer in Interne Keuken te horen was, hebben er samen een boek over geschreven: 'Alles smelt'.

Alles smelt, dat is inderdaad de trieste vaststelling: alle ijs op aarde is aan het verdwijnen. Maar je hebt ijs in kleuren en soorten. Gletsjerijs smelt anders dan drijvend zee-ijs. Himalajagletsjers gedragen zich anders dan hun Alpenbroeders. Het ijs op de Noordpool smelt, maar wat er op de Zuidpool aan het gebeuren is, is een heel ander verhaal. En dan is er nog Groenland, waar we ons echt zorgen moeten over maken.

Kortom, ijs is reuze-interessant. Martijn van Calmthout loopt er helemaal warm van. En het goede nieuws is: de strijd tegen de klimaatwijziging is nog niet verloren, we kunnen het ijs nog redden.

Beluister Interne Keuken met Martijn Calmthout op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief