We hebben meer gemeen met de neanderthaler dan we denken - herbeluister Interne keuken over het boek 'Wie vermoordde de neanderthaler?'

Non-fictie Radio 1

Stierf hij van de kou of kwam hij om van de honger of werd hij uitgeroeid door de Homo sapiens zoals ook wordt beweerd? In 'Wie vermoordde de neanderthaler?' verzamelen paleoantropologe Silvana Condemi en wetenschapsjournalist François Savatier alle recent verworven kennis over de de neanderthaler. Hun boek, ondertussen in vijfentwintig talen vertaald, leest als een whodunit. En dan blijkt die simpele aapmens een gecultiveerd, sociaal wezen geweest te zijn. Eerherstel voor de neanderthaler!

'Wie vermoordde de neanderthaler?' gaat niet over wie de neanderthaler vermoord heeft. Het gaat over wie de neanderthaler was. De auteurs zijn eerlijk over de twijfels en de onzekerheden. Er is heel veel dat we niet weten. Maar wat we wel weten dwingt respect af: de neanderthalers hebben het vierhonderdduizend jaar volgehouden, leefden in een complexe wereld en doorstonden drie ijstijden.

Uiteindelijk moest de Homo neanderthalensis plaats maken voor de Homo sapiens. Hoe die overgang precies is verlopen, weten we niet zeker. Een virus? Een natuurramp? Werden ze door de intelligentere sapiens Darwiniaans weggeconcurreerd? Goedschiks? Kwaadschiks? Vandaar die vraag uit de titel van het boek: Wie vermoordde de neanderthaler?

In 2012 onderzocht Silvana Condemi het DNA van een fosiel teenkootje, gevonden in een grot in Siberië. Het genetisch materiaal bleek afkomstig van een sapiensvader en een neanderthalmoeder. Dit was de teen van een halfbloed, er is dus vermenging geweest. De neanderthaler is niet verdwenen, maar leeft in ons DNA verder. De oorspronkelijke titel van het boek verwoordt dat beter: 'Néandertal, mon frère'.

Dominique Adriaens, evolutionair bioloog en zelf Homo sapiens, heeft 'Wie vermoordde de neanderthaler?' gelezen en vertelt erover aan de Interne keukentafel.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief