Wat weet jij over het jaar 1000? - Luister naar Interne keuken en verneem alles over de Chazaren, de Almoraviden, de Samaniden...

Non-fictie Radio 1

Stel, je haalt de finale van de Slimste Mens en Erik Van Looy vraagt 'Wat weet je over het jaar 1000?'. Dan gaat het licht toch uit? Het jaar 1000?! Wie weet er nu iets over het jaar 1000?. Wat valt daar in ’s hemelsnaam over te zeggen? Niks toch?

De ontdekking van de wereld

Het jaar 1000 betekende nochtans het begin van de globalisering. Plots begon iedereen de wereld te verkennen. Er ontstonden handelsroutes die steden van over de hele planeet met elkaar verbonden. De Vikingen, de Chinezen, de Indiërs, de Arabieren, iedereen deed mee. Behalve de Europanen. Die hinkten achterop.

Toen Colombus in 1492 in Amerika arriveerde, kwam hij 500 jaar te laat. De eerste Europese baby die op Amerikaanse bodem geboren werd, heette Snorri en zijn moeder Gudrid. Om maar te zeggen: de Noormannen waren daar al veel eerder geweest.

Toen Vasco Da Gama in 1497 Kaap De Goede Hoop rondde op zoek naar een doorgang naar India, kwam hij in een reeds lang bekende zeevaartroute terecht. Honderd jaar eerder was een vloot van de Chinese marine onder leiding van admiraal Zheng He al via India naar Bagdad afgezakt en verder door naar Mombasa. Om maar te zeggen: die beroemde ontdekkingsreizigers van ons, hebben eigenlijk bitter weinig ontdekt wat nog niet geweten was.

Wat wij dan weer niet wisten, maar nu wel. Dankzij een heel straf boek van de Amerikaanse historica Valerie Hansen. Het heet ‘Het jaar 1000’ en Andrea Bardyn, mediëviste van de KU Leuven, heeft het voor Interne keuken op Radio 1 gelezen.

Andrea kwam in de uitzending vertellen dat bluetooth genoemd is naar de Deense koning Harald Blauwtand, dat Karel de Grote een goocheltruc kende met een zakdoek van asbest. Ze wist ook allerlei interessants over de Chazaren, de Almoraviden, de Samaniden, de Karachaniden, Ghaznaviden, Seldjoeken, Abbasiden, de Jurchen en de Roes, het volk waar Rusland naar genoemd is. Als je voor de grap een Rus nadoet, dan zeg je het dus helemaal juist: Roesland.

Luister naar Interne keuken met Andrea Bardyn over het boek 'Het jaar 1000' op radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief