Erik Van Grieken

Wat was het aandeel van de Belg François Robert in de Franse Revolutie? - Herbeluister Johan Op de Beeck in Interne Keuken

Non-fictie Radio 1

Het verbaasde Johan Op de Beeck toen hij in het paleis van Versailles, tussen schilderijen die Franse helden, staatsmannen en krijgsheren verheerlijken, het portret van een Belg ontdekte: François Robert. Het portret trof hem. 'De man droeg geen das, zijn vest hing open, ... Ik kende hem niet. Waarom hing hij naast die grote figuren?'.

Robert was een Luikse boerenzoon en rechtenstudent. Hij raakte verzeilde in Frankrijk en groeide uit tot een vooraanstaand figuur tijdens de Franse Revolutie. Niemand kent hem, en toch was François Robert de allereerste die pleitte tegen de monarchie: Weg met het koningschap, leve de republiek, leve stemrecht! 'In die tijd absoluut not done,' vertelt Op de Beeck in Interne Keuken op Radio 1. Het verhaal van deze onverwachte revolutionair schreef meesterverteller Johan Op de Beeck neer in 'De Franse Revolutie 1 - van revolte tot republiek'.

Herbeluister Interne Keuken met Johan Op de Beeck op Radio 1 Select.

Bekijk ook hier De Afspraak waarin Johan Op de Beeck zijn nieuw boek komt voorstellen.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief