Emma Trim

Wat vindt Christophe Vekeman van het internationaal bejubelde 'De vervlogen helft' van bestseller-auteur Brit Bennett?

Fictie Klara

De Amerikaanse schrijfster Brit Bennett krijgt een en al lovende kritieken voor haar boek 'De vervlogen helft'. Maar Christophe Vekeman ziet het genuanceerder: 'Verrassend, maar toch vallen er ook minpunten aan te stippen'.

Als 'De vervlogen helft', zo is The Vanishing Half van de dertigjarige Californische Brit Bennett in het Nederlands vertaald. Het is haar tweede roman – en, in Amerika, haar tweede met luide lof overkieperde bestseller –, maar voorts is zij tevens de schrijfster van een veelgelezen essay uit 2014 dat ‘I Don’t Know What To do With Good White People’ heet, een titel die meteen het overkoepelende thema van haar werk tot nog toe aanduidt: de moeilijke verhouding tussen zwart en blank.

Eveneens uit de genoemde titel valt eenvoudig af te leiden dat Bennett zelf zwart is, en gelukkig maar, want dat een roman als De vervlogen helft, vol zwarte vrouwelijke personages, heden ten dage door een niet-zwarte zou worden geschreven, laat staan door een niet-zwarte man, grenst sinds een paar jaren uiteraard aan ’t onvoorstelbare.

De twee voornaamste hoofdpersonen in het boek zijn de identieke tweelingzussen Desiree en Stella, die ten gevolge van een doorgedreven verblekingskuur-over-de-generaties-heen, waarbij de boodschap telkens was zo ‘licht’ als mogelijk te trouwen, dermate kleurloos op de wereld zijn gekomen dat ze niet alleen niet van elkaar maar evenmin van blanke mensen zijn te onderscheiden.

Wat ze nog gemeen hebben, is dat zij in 1954, op hun zestiende, samen het hazenpad hebben gekozen naar New Orleans, weg van hun ouderlijk huis, en weg ook van het dorp in Louisiana waar alle zwarte inwoners er weliswaar ‘wit’ uitzagen, maar waar zij het niettemin als kleine meisjes moesten meemaken dat ze vanuit de kast waarin ze zich hadden verscholen zagen hoe hun vader door racisten in koelen bloede om het leven werd gebracht.

Lees de volledige recensie van Christophe Vekeman op klara.be


Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief