De bibliotheek van de De Bourgondiërs - Herbeluister Pompidou live vanuit de Koninklijke Bibliotheek in Brussel
De Koninklijke Bibliotheek in Brussel (KBR) haalt haar schatten uit de kast en stelt ze in een gloednieuw museum permanent ten toon. Nicky Aerts neemt je in Pompidou mee, in het goede gezelschap van Bart Van Loo die 'Vlaanderen De Bourgondiërs leerde kennen', directeur a.i. Sara Lammens en wetenschappelijk medewerkster Ann Kelders.
De bibliotheek van de Bourgondische hertogen
De Librije van de Bourgondische hertogen is 600 jaar oud en bestaat uit 300 handschriften. Ze is één van de kostbaarste collecties ter wereld. De Koninklijke Bibliotheek die ze bewaart, is zelf ontstaan uit deze boekencollectie van De Bourgondiërs. Nu wordt de verzameling permanent opengesteld voor het brede publiek, ook digitaal want 'iets wat achter slot en grendel zit, bestaat niet', licht Sara Lammens toe in de uitzending van Pompidou.
'Hoe zijn ze bewaard gebleven?', wil Nicky weten. Van de oorspronkelijke collectie van 1000 boeken zijn er 300 in goede staat bewaard. Ze overleefden letterlijk moord en brand, oorlogen en omwentelingen. Maar de 'boeken-manuscripten' werden altijd met de beste zorgen omringd.
Het is bovendien fascinerend dat deze collectie zich nu nog altijd op de plek bevindt waar ze is ontstaan, 'net zoals het Lam Gods nog steeds hangt in de Sint-Baafskathedraal in Gent, waarvoor het bedoeld was. We zitten in de buurt van de Coudenberg, waar het paleis van Filips De Goede stond', vertelt Bart.
Een unieke topcollectie
De collectie is een échte topcollectie met het werk van de beste toenmalige scribenten, kopiisten en miniaturisten. Ook het perkament was van hoogstaande kwaliteit. Voor een dubbel blad had je 1 schaap nodig, dus deze bibliotheek vertegenwoordigt een uitgebreide kudde schapen, weet Bart Van Loo. Er schuilt dus heel wat ambacht en know how in de verzameling. De Bourgondiërs hadden trouwens hun eigen lettertype: de 'bastarda' en ze probeerden de boekdrukkunst in eerste instantie buiten de muren te houden. Het bezit van de handgeschreven boeken waren een statussymbool waarmee de hertogen van Bourgondië, lager in rang, de koningen wilden imponeren.
Ook voor kinderen
Bart Van Loo bezocht de tentoonstelling samen met zijn zevenjarige dochter en is enthousiast over hoe de kinderen in het verhaal worden getrokken. Dit gebeurt onder meer via de afbeeldingen van de konijnen en wolven in de vele miniaturen. En naast de boeken- en manuscripten zijn er bovendien ook nog meer historische voorwerpen uit de Middeleeuwen te zien.