Wat zorgde in juni 1863 voor de breuk tussen muze Alice 'in Wonderland' Liddell en Lewis Carroll? - herbeluister Ward Bogaert over een van grootste mysteries uit de literatuurgeschiedenis
Dat er een duister kantje was aan de relatie tussen Lewis Carroll, auteur van 'Alice in Wonderland' en zijn muze Alice Liddell is algemeen geweten. Dat blijkt uit de brieven en de foto's die Lewis, vriend aan huis van het kroostrijke gezin Liddell, nam van de kinderen maar in het bijzonder van de kleine Alice.
Op een dag in juni 1863 eindigt abrupt de vriendschap tussen Carroll en de ouders van Alice. Alle briefwisseling aan de Liddell's, die er op deze breuk volgde en alle pagina's uit het dagboek van Carroll die met deze dag te maken hebben, zijn verdwenen. Dit is een van de grootste mysteries uit de literatuurgeschiedenis waarover al jaren wordt gespeculeerd en tot op heden onopgelost blijft. Vast staat dat Lewis Carroll en Alice elkaar hierna nog maar tweemaal hebben gezien. Een keer in 1864 toen hij de afgewerkte versie van 'Alice in Wonderland' kwam afgeven aan zijn muze, of eerder lustobject, en een keer in 1870 wanneer hij de toekomstige bruid, de 18-jarige Alice, fotografeert op verzoek van de moeder van Alice.
Reporter Ward Bogaert doet het dubieuze verhaal uit de doeken bij Sofie Lemaire op Radio 1. 'Alice in Wonderland', een sprookje met een duister kantje.
Herbeluister Ward Bogaert in De wereld van Sofie op Radio 1.