De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Joel Hoylaerts

Walter van den Broeck wordt 80! Twee geweldige fragmenten uit ons archief

Fictie, toneelliteratuur LangZullenWeLezen

Walter van den Broeck, die wordt gezien als één van de grootste na-oorlogse schrijvers van Vlaanderen, viert vandaag (28 maart 2021) zijn tachtigste verjaardag! De schrijver is allesbehalve op rust en trakteert ons eveneens op een nieuw boek: Crossroads, net uit bij Uitgeverij Vrijdag.

Hij is één van de meest gespeelde toneelauteurs in Vlaanderen en ook zijn romans kunnen een groot publiek bekoren. Brief aan Boudewijn (1980) betekende zijn grote doorbraak. Daarin leidt de schrijver de toenmalige koning Boudewijn rond in zijn huis in de Kempen, om hem een beeld te geven van het leven van de Kempenaren. De roman werd het eerste deel van de vierdelige romancyclus Het beleg van Laken. Zijn geëngageerde toneelstuk Groenten uit Balen (1972) werd in 2011 verfilmd voor het grote scherm door Frank Van Mechelen .

Duik samen met ons in zijn carrière aan de hand van twee bijzondere fragmenten uit het VRT-archief!

Houd je vast, de openbare omroep deed in het verleden soms vreemde dingen... In 'Dood doet leven' presenteerde Nic Balthazar een show die bekende kunstenaars eerde alsof ze al overleden waren, als een soort 'in memoriam'. In deze uitzending van 1998 werd Walter van den Broeck 'herdacht'. Inclusief lofredes van Marc Reynebeau, Stijn Coninckx en Jef Sleeckx (12'44"-15'03"). Bekijk zeker de hilarische passage waarin acteur-presentator Kurt Van Eeghem als koning Boudewijn op bezoek (19'46"-25'09") komt in de wijk waar Walter van den Broeck opgroeide...

Van den Broecks nieuwste boek Crossroads speelt zich af in zijn geboortedorp Olen. In een uitzending van het cultuurprogramma Ziggurat uit 1995, vertelt van den Broeck over zijn jeugd. Hij vertelt onder andere over de moeilijke relatie met zijn ouders: 'mijn tranen zijn veranderd in inkt.' De woorden over de 'kleine multiculturele samenleving' waarin hij opgroeide, zouden vandaag nog even relevant zijn als toen...

Wat in Olen in het klein gebeurde, zou je vandaag een multiculturele samenleving noemen. Alle inwoners kwamen uit diverse streken van het land of uit het buitenland. Dat was volkomen vreemd voor de rest van de Kempen of voor de rest van Vlaanderen. Vandaag wordt dat een nationaal gegeven. Ik verbaas me telkens wanneer mensen daar druk over doen, want ik heb dat altijd gekend!

Walter van den Broeck in 1995

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief