Walter van den Broeck: 'Als je als schrijver eerlijk bent, dan schrijf je vanuit je eigen achtergrond'

Fictie Pompidou

Hoewel schrijver Walter van den Broeck, die net 80 is geworden, al sinds zijn 24ste niet meer in Olen woont, blijft hij er toch naar terugkeren. Zo ook in zijn nieuwe boek, 'Crossroads'.

'Het echte Olen bestaat meer dan duizend jaar,' legt van den Broeck uit in Pompidou op Klara. 'Naast Olen zijn gehuchten ontstaan met rare namen: Bijlen, Boffen… Dat waren er zo veel en dan is men dat maar ‘Achter-Olen’ gaan noemen. Een boerengemeenschap. In het begin van de 20ste eeuw bouwde men een arbeiderswijk voorbij de spoorweg, want er waren twee fabrieken neergepoot: ’t nieuw fabriek en ’t oud fabriek. 250 huisjes. Iedereen kende elkaar.'

Een hechte gemeenschap, en toch overleden er twee vrouwen zonder dat iemand het wist. Toen de vader van Jen, Maria en Gus stierf, besloot hun moeder dat haar drie kinderen het café moesten overnemen en dat er niet over trouwen mocht worden gepraat. 'Jen en Maria waren nooit getrouwd, kinderloos en bleven samen wonen boven het café wonen voor de rest van hun leven,' vertelt van den Broeck.

In Crossroads beschrijft van den Broeck het verhaal van de dorpse vrouwen, dat is gebaseerd op waargebeurde feiten. 'Is het omdat je zelf net 80 bent geworden, dat dat verhaal je extra raakt?' vraagt presentator Nicky Aerts. 'Het raakt me omdat ik die mensen zo goed gekend heb,' zegt de schrijver.

'Als je als schrijver eerlijk bent, dan schrijf je vanuit je achtergrond,' vertelt hij nog. 'Ik zie mezelf geen roman schrijven over het koningshuis. Ik zie me wel een boek schrijven over een knaapje dat een koning rondleidt in zijn dorp.' Daarmee alludeert hij op Brief aan Boudewijn (1980), het boek dat zijn doorbraak betekende.

Beluister het interview hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief