Wachten voor de Plaisancebrug in Mechelen? Lees eens een gedicht van Herman de Coninck

Poëzie VRT NWS

Voortaan heb je iets moois te lezen in Mechelen terwijl je wacht tot een schip voorbij is gevaren op de vaart. Op de onderkant van de Plaisancebrug is een gedicht van Herman de Coninck aangebracht. Precies op de dag dat hij 78 jaar zou geworden zijn, is het onthuld. De overleden dichter gaf zijn naam ook aan de belangrijkste poëzieprijs in Vlaanderen, en daarvoor zijn vandaag de zes genomineerde dichtbundels bekendgemaakt.

Dichter Herman de Coninck zou vandaag, op 21 februari, 78 jaar zijn geworden. In mei zal het 25 jaar geleden zijn dat hij plotseling overleed in Lissabon. Zijn heldere, toegankelijke gedichten zijn nog altijd heel geliefd, worden veel gelezen, gedeeld op sociale media én in de openbare ruimte.

In Mechelen is op de onderkant van de Plaisancebrug, ter hoogte van de Brusselpoort, een gedicht van Herman de Coninck vastgemaakt. Enkel te lezen als die brug wordt opgetakeld voor de scheepvaart. De De Conincks woonden vlakbij het kanaal Leuven-Dijle, beter bekend als de 'Leuvense vaart'.

Het gedicht is onthuld in aanwezigheid van zijn familie. Zus Magdalena de Coninck vindt het fantastisch: 'Wat een waanzinnig idee om dat bruggedicht te maken. Ik stond zelf ook zo vaak voor die brug te wachten met vriendinnen, wat heel saai was. Hier ben ik heel blij mee.'

Lees verder op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief