Wablieft-boeken: 'Goede, sterke verhalen in eenvoudig Nederlands'

VRT Boekenmaand Boekathon

'Je ziet altijd meer' van Isabel Kennis is een van de nieuwe Wablieft-boeken. Dat zijn boeken in eenvoudig Nederlands. In het boek worden 17 schilderijen beschreven uit de verzameling van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel (KMSKB). Kennis kwam het boek voorstellen in de Boekathon op VRT NU samen met Ruud Meert van Wablieft.

Wablieft is een organisatie die zich richt tot laaggeletterde Vlamingen. Ze zijn vooral bekend van de Wablieft-prijs en de Wablieft-krant, maar ze maken ook boeken. 'We merkten dat mensen die Nederlands aan het leren zijn dat leren met kinderboeken. Dat is niet zo heel erg fijn als volwassen mens. Die mensen hebben ook recht op goede, sterke verhalen, maar in eenvoudig Nederlands', zegt Ruud Meert. Ondertussen heeft Wablieft al een 40-tal titels uit.

Isabel Kennis maakt haar debuut als auteur bij Wablieft. Ze werkt voor Brusseleer, een centrum voor basiseducatie. 'Ik geef alfabetiseringslessen aan volwassen die niet lang naar school zijn geweest', zegt ze. 'We gaan regelmatig met cursisten naar musea en dat is altijd een heel fijne ervaring. Zelf ben ik ook heel erg geïnteresseerd in kunst.' Zo kwam ze op het idee een boek te maken waarin ze beelden en eenvoudige teksten combineert.

De cursisten werden ook actief betrokken bij het boek, want ze gingen samen naar de schilderijen kijken en bespraken die. 'Ik heb vooral bijgeleerd om zelf nog meer te zoeken naar een eenvoudige taal die ook mooi is. Die schoonheid vind je nog meer door dit te schrijven. Dat wordt scherper.' Ze zou graag ook voor andere musea gelijkaardige boeken schrijven.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief