Erik Van Grieken

Waarom is een iPhone zo duur?

Non-fictie Radio 1

Apple verkoopt iPhones voor veel geld. Meer dan het kost om ze te maken. En het verschil is wel opvallend. Een iPhone van 1200 dollar maken en verkopen kost Apple zelf 400 dollar. Ze zouden die telefoons goedkoper kunnen verkopen en er dus ook méér verkopen. Maar, dan moeten ze ook veel meer grondstoffen aankopen en mensen in dienst nemen. Dat is gedoe. En vooral: minder winst.

iPhones zijn zo duur omdat er amper concurrentie is. 70% procent van de smartphones wordt gemaakt door vijf bedrijven: Samsung, Huawei, Xiaomi, Apple en Oppo. Dat is niet gezond, zegt econoom Jan Eeckhout.

Die paar bedrijven kunnen de prijzen hoog houden, meer verdienen door minder te produceren én ze hebben minder grondstoffen nodig. Maar dat alles is slecht voor de economie. Minder personeel nodig hebben is slecht voor de werkgelegenheid en dus ook voor de economie.

Wat goed is voor de aandeelhouders van Apple & Co, is dat niet voor de klanten, niet voor het personeel en niet voor de rest van de wereld. Dat is dus een probleem.

Dat probleem heeft een naam: ‘marktmacht’. En daar heeft Jan Eeckhout een boek over geschreven ‘De winstparadox. Waarom de macht van supersterbedrijven onze economie ondermijnt.’

Herbeluister Jan Eeckhout in Interne Keuken op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief