Waarom Annelies Moons zo gek is op de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie

Fictie LangZullenWeLezen

Voor collega Annelies Moons is de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie een bijzonder invloedrijke denkster en schrijfster. Ze groeide uit tot een inspirerend feministisch icoon. Wellicht ken je haar stem uit de hit 'Flawless' van Beyonce met een sample uit Adichie’s TED-talk 'We should all be feminists'. Dit pamflet kreeg een Nederlandse vertaling in het boek 'We moeten allemaal feminist zijn'.

Annelies adoreert haar: ze formuleert haar ideeën zo helder, met zoveel zachtheid én ook kwaadheid maar ook met humor. Ze verenigt al die dingen op zo'n mooie manier dat het niet anders kan dat ze een idool werd voor Annelies. Ze geeft een nieuwe invulling van het feminisme en is daardoor een van de meest frisse en feministische stemmen van dit ogenblik.

Chimamanda Ngozi Adichie groeide op in Nigeria en begon zelf te schrijven vanaf haar 7de, verhalen waarin blauwogige, witte figuren de hoofdrol speelden. Dit onder invloed van de 'witte' boeken die ze moest lezen op de schoolbanken en waarin het sneeuwde, de personages appels aten, ginger beer dronken, de zon door de wolken brak....In haar leefwereld in Nigeria sneeuwde het echter nooit, aten ze mango en was het weer geen issue gezien de zon altijd scheen...

Herbeluister Annelies over en met Chimamanda Ngozi Adichie in 'De wereld van Sofie' op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief