Waar is de barnsteenkamer uit het Catharinapaleis? - Jerker Spits schreef een boek over het verdwenen 'achtste wereldwonder' en de speurtocht ernaar

Non-fictie Radio 1

De barnsteenkamer in het Catharinapaleis, het zomerverblijf van tsarina Catharina de Grote in de buurt van Petersburg, was van zo'n schoonheid dat ze het achtste wereldwonder werd genoemd. Die barnsteenkamer zijn we kwijt. Verloren gegaan aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Voor de Nazi's in 1941 Rusland binnenvielen, hadden ze een lijst gemaakt van de kunstschatten die ze naar Duitsland wilden halen. De barnsteenkamer stond bovenaan. Ze hebben ze gedemonteerd en verplaatst van Leningrad naar Königsberg in Oost-Pruisen. In 1944 heeft de Britse luchtmacht tot twee maal toe Königsberg gebombardeerd. De barnsteenkamer is verzwolgen in die vuurzee. Of niet. Mogelijk hebben de Duitsers ze op tijd verpakt in kisten en in veiligheid gebracht. Niemand die het weet.

Maar het zou kunnen, en velen zijn blijven hopen en geloven dat de barnsteenkamer ergens verstopt was. Zowel de Sovjets als de Oost- en de West-Duitsers hebben vruchteloos naar het vermiste achtste wereldwonder gezocht. Decennialang. Ten koste van heel veel manuren, heel veel energie en heel veel geld.

'De Stasi wilde niets liever dan de barnesteenkamer vinden om het te schenken aan de Sovjet Unie', vertelt Jerker Spits, auteur van 'Jacht op de barnsteenkamer' in Interne keuken op Radio 1.

Herbeluister Jerker Spits op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief