Vrouwen zijn sterker dan mannen- dokter Els Dufraimont over 'Het sterke geslacht'

Non-Fictie Interne Keuken

'Hoe wij, mannen er ooit geslaagd zijn om vrouwen wijs te maken dat wij het sterke geslacht zijn, is ons een raadsel', zeggen Sven Speybrouck en Koen Fillet in Interne Keuken. Het tegendeel is waar. Vrouwen leven langer, hebben een veel beter immuunsysteem, zijn intelligenter, hebben een groter uithoudingsvermogen… de lijst in het boek van dokter Sharon Moalem (een man tussen haakjes) is indrukwekkend lang. De conclusie onontkoombaar: mannen zijn de kneusjes van het Heelal. Dokter Els Dufraimont legt uit waarom.

Op genetisch vlak zijn de vrouwen het sterke geslacht. Wat spierkracht betreft zijn de mannen misschien wel het sterkst, maar als het over duursport gaat, zijn de vrouwen het sterkst.

'De schrijver Sharon Moalem is bioloog, geneticus en arts en daardoor kon hij verschillende invalshoeken combineren en zo kom je tot vernieuwende inzichten en dat is in het boek heel duidelijk', legt Dufraimont uit. De geneeskunde is bijna altijd door mannen bedreven en zij bepaalden de onderzoeksdomeinen. De eerste anatomielessen waren meestal met mannelijke lichamen die opgehangen werden om te analyseren. En men ging er dan van uit dat de vrouw hetzelfde functioneert. Maar heel wat organen functioneren anders bij mannen dan bij vrouwen. Dat heeft biologische redenen. De man moest kunnen vluchten, vrouwen moesten duursport leveren: lange tijd een kind kunnen dragen, snel bloed transporteren, een stevig hart hebben…

'Maar vrouwen hebben ook het geluk dat de vrouw beschikt over 2 x-chromosomen. En daar gaat het boek vooral over. Het y-chromosoom is maar een heel klein chromosoom, dat is het chromosoom dat de man doet verschillen van de vrouw. Het y-chromosoom dat gebruikt ongeveer 70 genen en heeft te maken met het maken van sperma. Het vrouwelijke x-chromosoom, daar zitten 1000 genen in, belangrijk voor de aanmaak van eitjes maar ook voor de ontwikkeling van de hersenen en de immuniteit. Als het ene niet goed werkt, kunnen vrouwen het andere gebruiken. En mannen kunnen dat niet. Bij mannen heb je dus bijvoorbeeld meer kans op psychische ziektes.'

De auteur vindt dat we de kennis over dat x-chromosoom beter moeten gebruiken. Ook om het mannelijk lichaam beter te begrijpen. Hij geeft ook toe wat hij allemaal verkeerd gedacht heeft.

'Het feit dat vrouwen beter tegen covid-19 bestand zijn, komt ook door die 2 X-chromosomen. Vrouwen hebben een veel sterker en complexer immuunsysteem, doordat vrouwen tijdens de zwangerschap ook voor lange tijd een half vreemd individu met zich mee dragen. Vrouwen hebben een directe verbinding met de buitenwereld, door de baarmoederhals die open is en daar moet dus een verdedigingslinie tegen bacteriën en virussen van de buitenwereld op gezet worden.'

Als er antilichamen gemaakt worden voor een vaccin, dan reageren vrouwen ook doorgaans veel erger daarop dan mannen. De vrouwen hebben een betere respons omdat de geheugencellen accurater reageren dan de cellen bij mannen. Mannen hebben meer antilichamen nodig. Omdat de vaccins op mannen getest worden, zijn ze meestal wel sterk genoeg voor beide geslachten. Maar er zijn al vrouwen gestorven doordat de dosissen voor bepaalde medicatie te hoog waren voor vrouwen. De vaccins worden zelfs op mannelijke muizen getest. En dat is omdat de testen bij vrouwelijke muizen veel onbetrouwbaarder zijn dan bij mannelijke.

Een vrouw geneest sneller dan een man en vrouwen worden ook ouder dan mannen. Ook prematuur-baby's hebben meer kans op overleven als het meisjes zijn. En er worden meer mannen geboren, omdat het vrouwelijk systeem moeilijker is om te vormen. Er zijn nu al medicijnen gevonden die enkel werken bij vrouwen, dankzij het onderscheidend onderzoek, besluit Els Dufraimont.

Herbeluister het hele gesprek hieronder:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief