Voorleesweek roept op om elke dag voor te lezen

Iedereen Leest

Van 20 tot 28 november 2021 is het Voorleesweek. Organisator Iedereen Leest roept iedereen met de slogan 'Eén kwartier, elk kind, elke dag' op om elke dag minstens een kwartier voor te lezen. Ook Hare Majesteit de Koningin zal bij de start van de campagneweek voorlezen in een woonzorgcentrum, aan een groep ouderen en kinderen. Zo wil ze het belang van intergenerationele samenwerking en ontmoeting, en de verbindende rol van verhalen hierbij extra in de kijker zetten.

Elke dag voorlezen

Elke dag een kwartier voorlezen kan echt een verschil maken in het leven van een kind. Daarom doet Iedereen Leest een oproep aan iedereen - ouders, grootouders, leerkrachten, bibmedewerkers, kinderbegeleiders ... - om extra in te zetten op voorlezen - tijdens Voorleesweek, maar ook nadien. Uit de voorleespeiling die Iedereen Leest in 2020 liet uitvoeren, blijkt dat 57 procent van de ouders dagelijks voorleest aan kinderen van 2 tot 5 jaar. Bij jongere en oudere kinderen gebeurt dat minder. Dat percentage mag dus zeker nog stijgen.

Sylvie Dhaene, directeur van Iedereen Leest, motiveert: 'Het voorleesmoment is niet alleen het leukste kwartiertje van de dag, maar misschien ook wel één van de belangrijkste. Uit onderzoek blijkt dat kleuters die minstens 15 minuten per dag worden voorgelezen, het niet alleen beter doen op het vlak van taalontwikkeling en woordenschat, maar later op school ook beter scoren op wiskunde. Regelmatig voorlezen heeft dus meerdere voordelen.'

Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon: ‘Wie vaak wordt voorgelezen als kind, heeft een grotere kans om later op te groeien tot lezer. Daarom is het zo belangrijk dat een jaarlijkse campagne als Voorleesweek het belang van voorlezen onder de aandacht blijft brengen. Aan alle ouders, grootouders en wie professioneel met kinderen werkt wil ik een warme oproep doen om via voorlezen de liefde voor boeken en lezen door te geven. Daar heeft iedereen baat bij.’

Voorleesmoment met Hare Majesteit de Koningin in rusthuisklas

Om het belang van voorlezen te beklemtonen, leest ook Hare Majesteit de Koningin traditiegetrouw voor bij de start van de campagneweek. Dit jaar vindt het voorleesmoment plaats in woonzorgcentrum Sint-Franciscus in Vinkt (Deinze). Daar werd een aantal jaren geleden een rusthuisklas geïnstalleerd, waar leerlingen uit de nabijgelegen basisschool les volgen samen met bewoners. Het initiatief kadert in een bredere visie op het belang van intergenerationele samenwerking en ontmoeting.

Door corona werd de werking van de rusthuisklas en het contact tussen de generaties bemoeilijkt. Hare Majesteit de Koningin zal dan ook voorlezen aan een groep van bewoners en kinderen - met alle nodige veiligheidsmaatregelen.

Voorleesweek roept op om elke dag voor te lezen

Iedereen leest mee

Wie de uitdaging aangaat om elke dag voor te lezen, kan zich registreren op www.voorleesweek.be en zo kans maken op een boekenpakket. Deelnemers krijgen ook een gratis afvinkkalender cadeau.

Ook Eén en Lang Zullen We Lezen roepen breed op om voor te lezen en zo lid te worden van De voorleesclub. Op VRT NU kan je filmpjes bekijken waarin bekende voorlezers voorlezen aan kinderen, neefjes, nichtjes, vrienden... met de geanimeerde illustraties als decor. Wie zelf een voorleesfilmpje maakt, kan dat insturen en zo kans maken op het bezoek van een bekende voorlezer.

Boekentips en activiteiten

Tijdens Voorleesweek vinden er honderden publieke en besloten activiteiten plaats. Een overzicht van de publieke activiteiten vind je op www.voorleesweek.be/agenda. Ook tijdens Kunstendag voor Kinderen op zondag 21 november zijn er activiteiten rond lezen, voorlezen en illustratie. De drie ouderkoepels (GO! ouders, KOOGO en VCOV) organiseren ook opnieuw een Grote Voorleesdag, waarbij ze scholen oproepen om tijdens Voorleesweek (groot)ouders uitnodigen om (digitaal) te komen voorlezen.

Voor wie voorleesinspiratie zoekt, voorziet Iedereen Leest boekentips voor kinderen en jongeren tussen 0 en 15 jaar op www.voorleesweek.be/boekentips.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief