Adam Winger Unsplash

(Voor)leestips voor kinderen & jeugd in de Paasvakantie

LangZullenWeLezen

Het is Paasvakantie: veel tijd om te lezen, al dan niet in het zonnetje. De Jeugdboekenmaand is achter de rug en bracht veel leesinspiratie met zich mee. LangZullenWeLezen lijst enkele lees- en luistertips voor kinderen en jongeren op.

1. De voorleesclub - luisterverhalen

Voor wie een lange reis voor de boeg heeft, of gewoon graag luisterverhalen opzet, is er de nieuwste VRT-podcast: De voorleesclub - in je oor! Vorig jaar tijdens VRT Boekenmaand lanceerde VRT De voorleesclub en dat werd een groot succes. Nu is De voorleesclub er ook in luistervorm. Bekende voorlezers brengen de mooiste kinderboeken tot leven. Elke aflevering een nieuwe stem en een nieuw verhaal. Spannende, grappige, gezellige… tussendoortjes voor kleine oortjes!

Luister nu naar de podcast in de VRT NU-app (op de homepagina) of in je favoriete podcastapp.

2. De Boon

Schrijver en illustrator Pieter Gaudesaboos won de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur, een gloednieuwe literatuurprijs voor de beste Nederlandstalige boeken.

De kracht van dit boek ligt in de eenvoud: de tekst is uitgepuurd, er staat geen woord te veel en elk detail klopt. Soms zijn er helemaal geen woorden nodig, en dan vertellen de al even uitgepuurde en nostalgische tekeningen het verhaal voort. Dit is een boek om een leven lang te koesteren. Een moderne klassieker. - De vakjury over 'Een zee van liefde'

Pieter Gaudesaboos was de enige Vlaming op de shortlist. Hij heeft met 'Een zee van liefde' een liefdesverhaal geschreven over twee helemaal verschillende personages en kwam op het idee na een gesprek met zijn dochtertje.

Op de shortlist stonden vijf heel bijzondere, mooie kinder- en jeugdboeken Ontdek alle genomineerde boeken hier.

3. Iedereen Leest

Via de boekenzoeker.be vind je boekentips op maat. Per genre, thema en leeftijd. Tijdens Jeugdboekenmaand 2022, een initiatief van Iedereen Leest in samenwerking met Ketnet, gaf Iedereen Leest veel tips. Lees ze na op hun facebook en op hun website.

4. Ketnet

 • Wekelijks worden er boeken in de kijker gezet op Ketnet. Er is een Boek van de week, Strip van de maand en Juniorboek van de week met wedstrijden waarbij je de boeken kan winnen.
 • Misschien heb je niet veel tijd om samen met je kind te lezen. Ketnet Junior kan je mogelijks uit de nood helpen met 'Sarah leest voor'! Ketnet-wrapster Sarah Mouhamou betovert de allerkleinsten (-6 jaar) met verhalen uit haar voorleesboek ‘de avonturen van Sokpop’. De focus ligt op het stimuleren van de taalontwikkeling, leesvaardigheid en fantasie.
 • Ketnet brengt jaarlijks een aantal boeken uit. Daarnaast brengen ook alle populaire programma’s op Ketnet hun eigen boekenreeks onder de Ketnet-vlag uit: #LikeMe, Hoodie, De Regel van 3S, Olly Wannabe, D5R, 4eVeR, De Elfenheuvel, De 5de Boog,… Bij Ketnet junior heb je: Kaatje leesboekjes, Kaatje voelboekjes, Tik Tak boekjes, Biba en Loeba boekjes,…
 • Het populaire programma #LikeMe lanceerde luisterboeken voor kinderen met een leesbeperking.
 • Ontdek ook afgeleide specials en reeksen van boeken. Voor Ketnet Junior (peuters en kleuters): Rintje, Ridder Muis, Simon, Stoppeltje, Suske & Wiske Junior, Vos & Haas, Meneer Papier. Voor Ketnet (6-12j): De Legendariërs, De Smurfen, Piraten in de straat, We gaan op berenjacht, Sisters, Wolf, Ziggy en de Zootram, Uki
 • Tot slot wil Ketnet de taalvaardigheid stimuleren door luisterverhalen aan te reiken waarbij kinderen het verhalend aspect auditief beleven en hun luistervaardigheid gestimuleerd wordt. Ketnet: Nachtwacht luisterverhalen. Ketnet Junior: Kaatje luisterverhalen, Op luistertocht met Ridder Muis, De Fantaseerspelen

4. VRT

Naast Ketnet, besteden ook heel wat andere VRT-netten aandacht aan kinder- en jeugdboeken. Volg het allemaal op onze website, of herlees deze artikels:

5. Luisterpuntbibliotheek

Lukt het lezen niet zo goed, neem dan zeker eens een kijkje op de website van de Luisterpuntbibliotheek. Luisterpunt is de bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Ze hebben twee soorten boeken: Daisy-boeken en brailleboeken. Daisy-luisterboeken zijn luisterboeken met extra voordelen die van begin tot einde zijn ingelezen door mannen en vrouwen met een goede stem.

  Deel dit artikel

  Nog meer boekennieuws op

  Kom erbij en lees mee.

  Begint het te kriebelen?

  Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
  Laat het leesplezier beginnen!

  Log in met je VRT profiel

  Meer leesplezier?

  Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
  We sturen je elke week een verse update!

  Schrijf je in op de nieuwsbrief