De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

'Voor de beruchte paardenscène in 'The Godfather' haalden ze een echt paardenhoofd bij een fabrikant van hondenbrokken'

Non-Fictie Culture Club

Dit jaar is het exact 50 jaar geleden dat de klassieker 'The Godfather' voor het eerst op het grote scherm verscheen. Radio 1 reporter Ward Bogaert las tijdens zijn vakantie het boek 'Leave the Gun, Take the Cannoli: The Epic Story of the Making of The Godfather' van Mark Seal en vertelt er vol enthousiasme over in Culture Club.

'Het verhaal van de verfilming is bijna spannender dan de film zelf', lacht Bogaert. 'De auteur van het boek Mario Puzo was een mislukking. Hij kon niet dieper in de goot liggen. Hij schreef pulpboekjes die voor geen meter verkochten. En plots kwam hij op het idee om over de maffia te schrijven. Hij wist daar eigenlijk niets van af, maar hij was gokverslaafd en in die gokpaleizen hoorde hij wel de verhalen', legt Bogaert uit.

'Alle acteurs die meespelen in die films zijn nu allemaal grote iconen en onsterfelijk. Maar op dat moment toen de film opgenomen werd in 1972 waren dat allemaal sukkelaars. De filmstudio's liepen ook op hun laatste benen. En jonge regisseurs gingen dat overnemen. Het mocht vooral niet te veel geld kosten. Het moest allemaal gefilmd worden binnen de muren van de studio's en ze zetten er ook een jonge regisseur op en dat was Francis Ford Coppolla. Toen ook nog een sukkelaar. Maar hij heeft zijn zin doorgedreven en ging wel in New York filmen. En zijn belangrijkste eis was: 'Ik wil Marlon Brando in de hoofdrol.' En als je dat toen zei, werd je uitgelachen. Want ook Marlon Brando was onhandelbaar geworden en aan lager wal geraakt. Maar hij gedroeg zich blijkbaar heel goed op de set. Hij voelde zich er goed, hoewel hij maar een belachelijk contract kreeg voor de film. Hij moest zelfs een screentest afleggen voor de rol. Dat zorgde voor een constante enorme spanning op de set. De casting duurde een eeuwigheid', legt Bogaert uit.

''The Italian American Civil Rights League' was een deel van de maffia en wilde trouwens de film boycotten. Uiteindelijk is de regisseur met de maffia gaan praten. En dat maakt van de film bijna een metafilm van de maffia', gaat Bogaert enthousiast verder.

'Voor de beruchte paardenscène in 'The Godfather' haalden ze een echt paardenhoofd bij een fabrikant van hondenbrokken'. Met dit weetje uit het boek sluit Bogaert zijn verhaal af.

Herbeluister het fragment op Radio 1 Select

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief