Vondel schreef de handleiding 'hoe een echte dichter te worden' - met Lieke van Deinsen

Fictie Espresso

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! Tien weken lang dompelt het ochtendprogramma 'Espresso' op Klara je onder in één van de boeken.

Joost van den Vondel vinden we twee keer terug in de literaire canon: een keer met zijn beroemde toneelstuk 'Lucifer', en dus ook met zijn dichtbundel ‘Poëzy of verscheide gedichten’ uit 1650. Literatuurwetenschapper Lieke van Deinsen is fan.

'Ik herinner me nog goed dat ik op mijn eerste wandelingen door Antwerpen de Bourla Schouwburg passeerde,' vertelt Lieke van Deinsen. 'Ik keek omhoog en zag tussen de beelden een bekend gezicht: Joost van den vondel. En toen dacht ik dat er thuis ergens in een niet uitgepakte verhuisdoos nog het verzameld dichtwerk van Vondel moest zitten.'

'Vondel fascineert me altijd, omdat hij een literaire cultstatus wist te bereiken. Hij was katholiek en hield er soms een politieke stellingname op na die niet bij iedereen goed viel. Daar was weinig van te merken toen hij op 91-jarige leeftijd overleed. Amsterdam hulde zich in rouw. Ik vind het haast een filmisch beeld als ik eraan denk hoe zijn kist door zes collega-dichters naar het graf werd gedragen.'

Tegenwoordig eren we Vondel om zijn toneelwerk. Maar volgens Lieke van Deinsen toont hij zijn kracht pas echt in de veelzijdigheid van zijn gedichten. Hij schreef gedichten bij grote en kleine evenementen. En hij schreef gedichten op gebouwen, kunstwerken en portretten.

'Poëzy of verscheide gedichten' was niet Vondels eerste dichtbundel, maar wel de eerste die hij zelf uitgaf. De bundel was bedoeld om een nieuwe generatie dichters op te leiden. De bundel opent dan ook met een programmatische handleiding ‘hoe een echte dichter te worden’.

Zijn mooiste verzen vindt Lieke van Deinsen zijn meest persoonlijke gedichten die hij schreef voor verjaardagen en huwelijken van familie en vrienden. En in het bijzonder het gedicht over zijn overleden zoon Constantijn.

'Als ik nu langs de Bourla wandel,' vertelt ze, 'zie ik niet alleen meer toneel-gigant Vondel. Ik zie daar vooral een vader. Een vader die met zijn verzen zijn gestorven zoontje onsterfelijk wilde maken. En alleen daarvoor al een plekje in onze canon verdient.'

Herbeluister het fragment op klara.be

Of download de podcast met alle afleveringen over de 50 boeken uit de vernieuwde literaire canon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief