De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Vlaanderen koopt het complete handschrift van 'Bezette stad' van Paul van Ostaijen: 'Van onschatbare waarde'

Poëzie VRT NWS

Vlaanderen verwerft het intacte handschrift van de dichtbundel 'Bezette stad' van Paul van Ostaijen, met daarin misschien wel de bekendste dichtregel in het Nederlands: 'Boem paukeslag'. Het manuscript belandt meteen op de Vlaamse Topstukkenlijst en zal vanaf 27 maart te zien zijn in het Letterenhuis in Antwerpen.

Precies 100 jaar geleden werd er nog volop gewerkt aan de eerste druk van 'Bezette stad'. Dichter Paul van Ostaijen werkte die dichtbundel begin 1921 af in Berlijn en stuurde het in delen door naar zijn broer en naar kunstenaar Oscar Jespers in Antwerpen. Zij vormden het handschrift zo goed mogelijk om tot een echt boek. Het origineel verdween in de plooien van de geschiedenis. Tot nu.

De Vlaamse overheid kon het complete manuscript - zo'n 150 pagina's - aankopen en plaatst het meteen op de Topstukkenlijst. Net op tijd voor de tentoonstelling die op 27 maart opent in het Letterenhuis in Antwerpen, en vlak voor de start van het Paul van Ostaijenjaar. Maandag zou de jong gestorven dichter 125 jaar worden.

Een iconisch werk van een iconisch auteur

Aan zo'n bijzonder handschrift hangt uiteraard een prijskaartje, maar die prijs wordt voorlopig nog geheim gehouden. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) benadrukt dat het handschrift 'van onschatbare waarde is voor het Vlaamse erfgoed.'

Lees verder op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief