Vlaanderen is nieuw cultuurcentrum rijker: in Beersel opent het Huis van Herman Teirlinck

VRT NWS

Na een uitgebreide renovatie is de idyllische woon-en werkplek van schrijver en toneelvernieuwer Herman Teirlinck opnieuw te bezoeken, schrijftafel en bibliotheek inbegrepen. Op het programma staan ook culturele manifestaties, met plaats voor opkomend talent. 'Het Huis van Herman Teirlinck is een plek in de luwte waar dingen gebeuren die niet zouden kunnen in de stad,' zegt mede-initiatiefneemster Sigrid Bousset. De openingsfeestelijkheden duren twee weken.

Wie was Herman Teirlinck?

Herman Teirlinck. Zijn naam ken je misschien van theaterschool Studio Herman Teirlinck in Antwerpen, waar veel grote acteurs en actrices hun opleiding kregen, zoals Julien Schoenaerts of Dora van der Groen of recenter Els Dottermans en Marleen Merckx. Vlaamse ambtenaren werken in Brussel in het mooie Herman Teirlinckgebouw. Zijn naam leeft voort, maar wie was Herman Teirlinck ook alweer?

Herman Teirlinck (1897-1967) was een van de belangrijkste cultuurmensen van ons land. Hij schreef gedichten en romans, zoals 'Het gevecht met de engel' of 'Het ivoren aapje' dat begin volgend jaar opnieuw wordt uitgegeven. En vooral theaterstukken, waarvan er enkele ook werden verfilmd: 'Rolande met de bles' door Roland Verhavert of 'Maria Speermalie' als tv-reeks. Hij richtte het Nieuw Vlaams Tijdschrift op en zette vlak na de Tweede Wereldoorlog het Nationaal Toneel in de steigers, waaruit later de toneelschool Studio Herman Teirlinck groeide. Hij was lesgever en cultureel adviseur van het koningshuis en initiatiefnemer van de Arkprijs van het Vrije Woord, die nog altijd bestaat.

'Naar de mening en de maatschappelijke visie van Herman Teirlinck werd sterk geluisterd in alle geledingen van de samenleving, in Beersel en in de hele culturele wereld,' zegt Sigrid Bousset, die samen met Hugo De Greef de drijvende kracht is achter het Huis van Herman Teirlinck.

Lees verder op vrtnws.be.

Beluister het gesprek met Sigrid Bousset op Radio 1 Select.

Vlaanderen is nieuw cultuurcentrum rijker: in Beersel opent het Huis van Herman Teirlinck

Rondleiding in het Huis van Herman Teirlinck

Friedl' Lesage van Radio 1 laat zich door Hugo De Greef rondleiden in het Huis van Herman Teirlinck. Beluister de reportage hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief