Vlaamse Rus Aleksander Skorobogatov las 'De Koude Oorlog' - hij vertelt over hoe het toen was aan de andere kant van het IJzeren Gordijn

Non-fictie Radio 1

Aleksandr Skorobogatov is een Wit-Russische auteur die woont en werkt in Antwerpen. Onlangs verscheen van hem 'De wasbeer'. 'Een boek waarvan je spijt hebt dat het uit is', volgens journaliste Ann De Bie .

Aleksandr Skorobogatov was zaterdag te horen in de uitzending van Interne keuken. Hij had het over 'De Koude Oorlog', het boek van John Lewis Gaddis, hoogleraar Militaire Geschiedenis aan universiteit van Yale.

Sven & Koen: 'Zo lang als wij leven – en dat is nu toch al meer dan een halve eeuw - hebben wij alleen nog maar vrede gekend. Tenminste toch hier bij ons. Dat hebben wij te danken aan een krankzinnige wapenwedloop.

Wij zijn Kinderen van de Koude Oorlog. Opgegroeid in een tijd dat de VS en de Sovjet-Unie een fenomenale hoeveelheid kernwapens verzamelden. Genoeg om elkaar en de hele Aarde vele malen te vernietigen. Wij waren daar tegen. Wij schilderden met de scouts spandoeken en namen deel aan de legendarische rakettenbetogingen.

Stel dat het ons gelukt was. Alle atoomwapens de wereld uit. Dan was er geen sprake meer van Mutually Assured Destruction. De zekerheid dat als je als grootmacht een oorlog begon je zelf ook vernietigd zou worden.

Dan werd oorlog plots terug een haalbare kaart. Stel je voor. Dan waren we misschien als kinderen van WO III geëindigd. Uitgerekend door ons vredesactivisme.

Met dat soort ongemakkelijke gedachten bleven we zitten na de lectuur van ‘De Koude Oorlog’ van John Lewis Gaddis, waarin hij probeert om te begrijpen wat er tussen het einde van WO II en de Val van de Muur met de wereld gebeurd is. Dat is niet simpel, geeft hij zelf toe. Het had ook helemaal anders kunnen uitdraaien.

Het is ook gek om terug te blikken op een tijdperk waar je zelf midden in zat. Wij hier bij ons en Aleksander Skorobogatov aan de overkant, daar achter het IJzeren Gordijn. Hij heeft het boek ook gelezen. Zaterdag vroegen we elkaar: hoe was het toen bij jullie?'.


Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief