Vlaamse Caro Van Thuyne wint Bronzen Uil met haar debuut 'Lijn van wee en wens'

Literaire prijs LangZullenWeLezen

De Vlaamse Caro Van Thuyne heeft met haar debuutroman 'Lijn van wee en wens' (Uitgeverij Koppernik) de Bronzen Uil 2021 gewonnen, de literatuurprijs van het Willemsfonds. De jury spreekt van een 'nieuwe stem, oud en tegelijkertijd eigentijds in het taalgebruik'.

De prijs werd uitgereikt tijdens de slotceremonie van Het Betere Boek, het literair festival van het Willemsfonds. Ook voor deze editie was de Minard in Gent de plek van afspraak.

Uit het juryrapport

'De Bronzen Uil 2021 gaat naar een debuutroman die op onnavolgbare wijze toont hoe verdriet soms ontsnapt aan de macht van onze woorden en hoe lichamelijkheid dan ter hulp komt', aldus de jury. 'Op poëtische en sensuele wijze geeft dit debuut de rauwheid van het bestaan weer. Hier klinkt een nieuwe stem, oud en tegelijkertijd eigentijds in het taalgebruik.'

Van Thuyne kreeg het bronzen beeldje en de cheque van 10.000 euro uit handen van Gents Schepen van Cultuur Sami Souguir (Open Vld) en Vlaams parlementslid Stephanie D'Hose (Open Vld). De Nederlandse Sholeh Rezazadeh won de Publieksprijs met 'De hemel is altijd paars' (Ambo-Anthos).

Recensies lezers op LangZullenWeLezen

'Wat een meesterlijk romandebuut' schrijft Bart Van Thuyne in zijn recensie op langzullenwelezen.be. 'Een nieuwe mijlpaal in de rouwliteratuur. Na haar kortverhalenbundel ‘Wij, Het Schuim’ bevestigt Caro Van Thuyne haar bijzonder talent.Wat een stijl! Ik voelde de pijn, het verlies en gemis, de momentjes van geluk gevolgd door het diepste ongeluk, de loutering van lucht en water, en eindigen met prachtige zeevonk. Dit kan niemand onberoerd laten!En die taal! De mooiste zeelyriek die ik ooit heb gelezen, de prachtige natuurbeschrijvingen, het meevliegen met de kauw Jakke. Wat een woorden : 'aanwenigheid', 'weewandelen', 'zingzeuren', 'velverlangen'!'

'‘Lijn van wee en wens’ is een uiterst doorleefd boek geschreven in een een prachtige taal dat diep onder je huid kruipt en daar nog even blijft woekeren!' schrijft André Oyen over 'Lijn van wee en wens'.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief