Vitalski geeft overzicht van fictieve biografieën n.a.v biografie 'Marianne' uit Thuis

Biografie Culture Club

Wie elke avond trouw kijkt weet het al: Marianne Bastiaens uit Thuis schreef haar eigen biografie: 'Mijn Verhaal – een leven vol passie'. En die is nu uit en kan je gewoon lezen en kopen. Vitalski deed dat voor Culture Club en geeft een prettig overzicht van andere interessante fictieve biografieën.

Vitalski is biografie-verslaafd

Vitalski is biografie-verslaafd. Ook als het over fictieve personages gaat, want dat is een boeiend experiment volgens hem. 'Marianne is een personage uit een serie. Je kan er niet zomaar iets mee doen. Er is al die bestaande verhaallijn. Het boek is netjes opgebouwd. Het begint letterlijk in de kleuterklas en dan volg je haar 4 huwelijken. Daarom is het ook echt een biografie. De allereerste biografie ooit: Robinson Crusoe uit 1719 is de aanvang van de biografische roman. Dat is niet helemaal een biografie, want het gaat vooral over de schipbreuk. De hele 19e eeuw is vergeven van de biografische romans', vertelt Vitalski.

Wanneer is het een goed boek?

'Er zijn duizenden biografieën verschenen over Sherlock Holmes, ook een fictief persoon. Dat vertrekt vanuit een 'fanaat-schap'. Wat maakt het een goed boek? Als je een blik krijgt achter de schermen, iets meer te weten komt over het personage dan je eigenlijk al kent', gaat Vitalski verder.

'Bij 'Marianne' krijg je dat niet helemaal. Het feit dat er op de cover geen auteursnaam staat is al een teken dat het boek niet als erg literair gezien wil worden. Maar dit boek is best goed geschreven, de taal is heel verzorgd en ok', legt Vitalski uit.

'Wendy Van Wanten is eigenlijk ook een fictief persoon, want ze heet eigenlijk Iris Vandenkerckhove. Zonder haar in diskrediet te willen brengen, geef ik een voorbeeld van een stilistisch slecht geschreven stuk. Men wil weten waar haar vorige man Danny aan stierf. Ze schreef: 'Danny had T-lymfoon of zo, een kwaadaardige kanker die uitgaat van de lymfeklier.' Ze had de moeite niet gedaan om de naam van de ziekte op te zoeken. Dat Wendy dat niet doet is nog vergefelijk maar dat de uitgeverij dat niet doet om dat recht te zetten?', zet Vitalski zijn betoog verder.

'De autobiografie van Ivan Heylen is fantastische lectuur, maar stilistisch is het knudde. Hij schrijft: Onze moeder is een toonbeeld van heraldiek, maar bedoelt 'heroïek'. En hij schrijft: thuis spraken we dialectisch, maar dat is niet hetzelfde als 'dialect'. Ivan Heylen is een journalist dus dat is minder vergefelijk dan bij Wendy', vindt Vitalski. Maar de kern van de zaak is: slechte stijl maar toffe boeken, top lectuur.

Het boek Marianne moet het niet van stijl hebben maar van inhoud

'Het boek 'Marianne' moet het niet van zijn stijl hebben. Maar wel van zijn inhoud. In de lagere school is Marianne al verliefd op een jongen. Ze spelen samen 'Romeo en Julia' in een toneelstuk. En op een bepaald moment komt ze op school en hebben ze een ander meisje in die rol gestoken. En dan voel je dat Marianne een persoon van vlees en bloed is. Je verwacht nog wel iets meer fantasie. En trouwens ook in de stijl, bleef ik wat op mijn honger zitten. In het begin lees ik: 'Ik ga focussen op de aspecten van mijn liefdesleven'. Dat is niet echt lyrisch. Zeg dan: 'Mijn hart begint te zingen als ik terugdenk aan de prachtige mannen in mijn leven'', zegt Vitalski.

'Wat ook tof is aan dit boek is dat reeks-matige, want er zijn al biografieën aan dit boek voorafgegaan. En ik ben niet de enige die dit een leuk boek vindt, want het staat al op 1 in de Standaardboekhandel. Enkele details: vraag een Annelies Verbeke om het te schrijven en zet de naam op de cover, als je een strandwandeling beschrijft zeg dan tenminste welk weer het is,...', besluit Vitalski.

Herbeluister het hele gesprek hieronder:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief