Erik Van Grieken

'Musiceren is topsport' - violiste Linde Verjans over de psychologische parallellen tussen beide

Non-fictie Radio 1

Blessures, wedstrijdstress, concurrentiestrijd, faalangst, overtraining, stuk voor stuk struikelstenen voor sportlui. Maar muzikanten krijgen er ook mee te maken.

Musiceren is topsport

Linde Verjans speelt eerste viool bij het Antwerp Symphony Orchestra. Dat is een droomjob, velen zullen haar benijden. Veel voldoening, dat wel. Maar ook prestatiedruk van een niveau dat enkel te vergelijken is met wat sportmensen meemaken. Verjans schreef mee aan het boek 'Musiceren is topsport', waarin de psychologische parallellen tussen topsporters en muzikanten worden blootgelegd. Hoofdauteur is Bert De Cuyper, docent Sportpsychologie verbonden aan het departement Bewegingswetenschappen van de K.U.Leuven.

Topsporters laten zich omringen door een team van experten. Niet alleen een coach, maar ook artsen, kinesisten, bewegingsdeskundigen, dietisten en - niet in de laatste plaats - sportpsychologen. In de muziekwereld is dat soort optimale professionele begeleiding eerder uitzonderlijk.

Linde Verjans heeft, samen met andere deskundigen, een massa collega-muzikanten geïnterviewd uit zowel klassiek, jazz als pop. Gesprekken over twijfel, angst, motivatie, stress, blessures, frustraties en successen. Het is een boek geworden over prestatiepsychologie, toegespitst op professionele muzikanten: Musiceren is topsport.

Herbeluister hieronder Interne Keuken met Ilse Verjans.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief