Vijfdelige radioreeks met Geert Mak en Nicky Aerts (van 16 tot 20 december)

Geschiedenis Klara

Nicky Aerts vraagt Geert Mak in vijf afleveringen uit over zijn nieuwe boek. Van maandag 16 tot en met vrijdag 20 december 2019 om 17u op Klara.

In 'Grote Verwachtingen' brengt Geert Mak een synthese van de grote crisissen die Europa troffen sinds 1999., het jaar waarin zijn meesterwerk 'In Europa' verscheen. Het gaat over de impact van 9/11, de uitbreiding van de Europese Unie, het gekissebis over een Europese grondwet, de oorlogen in Georgië en Oekraïne, de Brexit en nog veel meer.

Toen Geert Mak in 1999 door Europa reisde, overheerste het optimisme. Zoals de Britse historicus Tony Judt betoogde: 'De 21ste eeuw wordt de eeuw van Europa'. Heeft Europa na twintig jaar crisissen en onverwachte uitdagingen opnieuw reden om optimistisch te zijn?

Europa maakte twee woelige decennia door. Zoveel is wel duidelijk na het lezen van 'Grote Verwachtingen'. Hoe ziet Geert Mak de toekomst? Nicky Aerts vraagt het hem in deze reeks. Een overzicht:

  • maandag 16 december over hoe Geert Mak aan dit project begon en wat voor hem de grootste verrassingen waren
  • dinsdag 17 december in dialoog met Vincent Stuer (onder meer ex-speechwriter voor Europees Commissaris Karel De Gucht en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso).
  • woensdag 18 december met aan tafel ook David Criekemans, hoofddocent Internationale Politiek aan de Universiteit Antwerpen
  • donderdag 19 december met onderzoeksjournaliste en schrijfster Linda Polman die al jaren de situatie van vluchtelingen over de hele wereld bestudeert
  • vrijdag 20 december over hoe Geert Mak de toekomst ziet

Een aflevering of de reeks gemist? Hier en op klara.be kan je elke aflevering na uitzending herbeluisteren.

Foto homepage: Vincent Mentzel

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief