Vijf schrijvers en kunstenaars tonen de urgentie van Multatuli's 'Ideeën' in Espresso

Essays Espresso

200 jaar geleden werd Multatuli geboren. In zijn bekendste werk 'Max Havelaar' klaagde hij het onrecht aan dat zijn overheid in Nederlands-Indië aanrichtte. Minder bekend is zijn boek 'Ideeën'. Daarmee schreef Multatuli zich naar eigen zeggen naar de waarheid toe. Espresso brengt samen met vijf schrijvers en kunstenaars (Marita Mathijsen,Jens Meijen, Heleen Debeuckelaere, Renzo Martens, Joke van Leeuwen) weer leven in dat werk.

Multatuli schreef over veel meer dan Nederlands-Indië. De 'Ideeën' zijn een verzameling van losse aforismen, bedenkingen en essays. Er zijn er meer dan duizend, netjes genummerd. Idee 1 luidt : Misschien is niets geheel waar, en zelfs dát niet.

De losse ordening geeft hem de mogelijkheid om er alles in te publiceren waar hij maar aan denkt: politieke commentaren, parabels, opmerkingen, herinneringen, voorspellingen, mededelingen, paradoxen, beschouwingen over godsdienst, de positie van vrouw en arbeider, literatuur, kunst, wiskunde, opvoedkunde en Indië natuurlijk. Ook de roman Woutertje Pieterse zit erin verstopt.

Wij vroegen aan vijf schrijvers en kunstenaars om op één van die ideeën hun licht te laten schijnen en ons ook vandaag de urgentie van die tastende Multatuli te laten zien.

De bedoeling van m’n idee is, te verzekeren dat ik schryf naar de indruk van ’t ogenblik, zonder my te bekommeren, noch om verband, noch om homogeniteit, noch om eindelyke konklusie. Vandaar ook dat ik zo dikwyls van onderwerp verander. Er ligt alzo in dit gebrek aan methode, een soort van… methode.Multatuli, in een voetnoot bij idee 34

Beluister de reeks op Klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief