Vervolg op Holocaustdrama 'De jongen in de gestreepte pyjama', auteur John Boyne komt naar Kortrijk

Fictie VRT NWS

De hartverscheurende roman 'De jongen in de gestreepte pyjama', ook succesvol verfilmd, krijgt een vervolg: 'Toen de wereld brak'. De Ierse schrijver John Boyne komt zijn boek voorstellen op de beurs Boektopia in november.

De Ierse auteur John Boyne raakte in 2006 vele harten met zijn young adult-roman 'De jongen in de gestreepte pyjama'. Een verhaal over een Duits gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog, van wie de vader commandant wordt van het nazi-uitroeiingskamp Auschwitz. Geschreven vanuit het standpunt van het achtjarige zoontje Bruno.

Wereldwijd werden miljoenen exemplaren verkocht van de roman; in het Nederlandse taalgebied 350.000. 'De jongen in de gestreepte pyjama' werd in 57 talen vertaald. In 2008 werd de roman verfilmd, met Asa Butterfield in de rol van Bruno.

Na 16 jaar en verschillende andere romans voor volwassenen en young adults keert de Ierse schrijver John Boyne terug naar de oorlogsjaren. 'Toen de wereld brak' is het vervolg op 'De jongen in de gestreepte pyama' met als hoofdfiguur Gretel, de zus van Bruno. De roman gaat over de lange nasleep van de oorlog en Gretels schuldgevoel. Ze ging namelijk helemaal mee in de nazi-verering.

De Nederlandse vertaling van 'Toen de wereld brak' wordt verwacht op 4 oktober. John Boyne komt zijn boek op 6 november voorstellen op de beurs Boektopia in Kortrijk.

Bekijk op vrtnws.be een fragment uit de film 'The Boy in the Striped Pyjamas'.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief