Verschillende boekenfestivals moeten Boekenbeurs doen vergeten: 'Momentum voor het boekenvak'

VRT NWS

Uit de as van de Boekenbeurs verrijzen in de herfstvakantie twee nieuwe grote boekenevenementen, Boektopia in Kortrijk en Lees! Het Boekenfestival in Antwerpen. In Gent is er net als vorig jaar het festival 9000 Boeken. Volgens de sector blijven grote evenementen rond boeken nodig, ook al worden er sinds de coronacrisis meer boeken verkocht.

De Boekenbeurs in Antwerpen, die traditioneel plaatsvond van 1 tot 11 november, beleefde in 2019 zijn laatste editie. Vorig jaar kon de beurs niet doorgaan wegens de coronacrisis. Er kwam toen wel een succesvol digitaal alternatief, maar dit jaar ging de organisator achter de beurs failliet.

Zo dreigde er een einde te komen aan een traditie van meer dan 80 jaar. Maar de herfstvakantie is zo’n belangrijk momentum voor de boekenverkoop, dat de sector dit niet kon laten schieten. De komende week zijn er nu verschillende initiatieven die in het gat springen dat het verdwijnen van de Boekenbeurs nalaat. Op dit moment bestaan die initiatieven los van elkaar. Over een mogelijke samenwerking met het oog op volgend jaar, volgt nog overleg binnen de sector.

Boektopia in Kortrijk

30 oktober tot 1 november in Kortrijk Xpo

Het driedaagse boekenevenement Boektopia in Kortrijk Xpo bijt vandaag de spits af. Het zet vooral in op beleving met 50 voorstellingen, 100 signeersessies, lezingen, debatten, panelgesprekken, muzikale intermezzo’s en een klim- en klauterparcours voor kinderen. Uiteraard kunnen er ook boeken gekocht worden. Die worden samengebracht op één boekenstand die uitgebaat wordt door de Kortrijkse boekenwinkel Theoria. Het evenement wordt georganiseerd door 9 uitgevers (Clavis, Daphne, Lannoo, Pelckmans Uitgevers, Standaard Uitgeverij, VBK Uitgeversgroep, Uitgeverij Snoeck, Yoyo Books en GAU). Volgend jaar mikt de organisatie op een editie die langer zal duren.

Beluister het interview met Jo Dupré over Boektopia op Radio 1 Select: "Al veel positieve reacties gekregen"

LEES! Het Boekenfestival in Antwerpen

1 tot 7 november in Antwerp Expo

In Antwerp Expo loopt van 1 tot 7 november LEES! Het Boekenfestival. Dat wil de traditie van de Boekenbeurs in Antwerpen voortzetten en tegelijk iets nieuws neerzetten. Verwacht je niet aan eindeloos veel stands van uitgevers, zoals vroeger het geval was. De boekenstands zijn thematisch opgedeeld en worden telkens getrokken door een boekhandel. Ook hier is beleving het codewoord, met signeersessies, een auteurspodium, een kinderzone en zelfs een Lees!-dictee voorgelezen door Martine Tanghe. Lees! Het Boekenfestival wordt georganiseerd door Easyfairs, de uitbater van Antwerp Expo. Ook dit festival wil volgend jaar nog uitbreiden.

9000 Boeken in Gent

5 tot 7 november in Gentse musea en boekhandels

In Gent worden er tijdens het driedaagse festival 9000 Boeken 80 evenementen georganiseerd op verschillende locaties. Vooral de lokale boekhandels staan daarbij centraal, maar ook musea doen mee. Verwacht je aan lezingen, gesprekken, signeersessies, voorleesavonden, expo's en workshops.

Wil je weten welke boekenfestivals er nog zijn in november, klik hier.

Stijgende boekenverkoop

Wat opvalt in deze verschillende initiatieven is dat er wordt ingezet op de boekhandel. Hoewel Boektopia in Kortrijk een uitgeversfestival is, geven ze de verkoop in handen van een lokale boekhandel. Lees! in Antwerpen werkt dan weer heel nauw samen met de sectororganisatie Boekhandels Vlaanderen en 9000 Boeken organiseert zijn festival voor het grootste deel in Gentse boekhandels.

De boekhandels kunnen die steun goed gebruiken. Tijdens de coronacrisis zijn we massaal aan het lezen geslagen, maar we kopen onze boeken steeds meer online, vaak bij grote internationale spelers, zoals Amazon en Bol.com. Dat blijkt uit cijfers van het marktonderzoeksbureau GfK.

In 2020 werden 10 procent meer boeken verkocht dan in 2019. Die stijgende trend lijkt zich dit jaar door te zetten: van januari tot en met augustus werden al 13 procent meer boeken verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar terwijl in 2018 nog maar een kwart van de boeken online werd gekocht, zaten we in 2020 al aan 38 procent en die tendens blijft aanhouden.

'De boekhandel heeft er zeker geen rampzalige periode opzitten sinds de uitbraak van corona, maar we maken ons toch zorgen om de stijgende online verkoop', zegt Sietske Van den Wyngaert van Boekhandels Vlaanderen. 'Het is ons doel om de Vlaming weer tot in de lokale boekhandel te krijgen. We geloven heel sterk in het koop lokaal-verhaal en zien de toekomst dus optimistisch tegemoet.'

Vooral de eerste lockdown in maart vorig jaar had veel impact, omdat de boekenwinkels toen gesloten moesten blijven. Daarna werden ze erkend als essentiële winkels en is de daling in de verkoop afgezwakt.

November boekenmaand

Het blijft volgens de sector nodig om in te zetten op grote evenementen om boeken te promoten. 'Het draait niet alleen om verkoop, maar ook om beleving', zegt Geert Briers van Lees! Het Boekenfestival. 'Het is een momentum waar het boekenvak naartoe kan leven en waar lezers en auteurs samenkomen.'

November is daarin een belangrijke maand. 'In september en oktober komen traditioneel heel wat nieuwe titels uit. Bovendien zijn de eindejaarsfeesten in aantocht, zoals Sinterklaas, Kerstmis en nieuwjaar', zegt Briers.

Jo Dupré van Boektopia in Kortrijk sluit zich daarbij aan. 'Een boek blijft een prachtig eindejaarsgeschenk en in de herfstvakantie hebben mensen de tijd om naar een boekenfestijn te gaan.'

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief