Verlichtingsfilosoof Voltaire was ook een succesvolle slavenhandelaar

Geschiedenis Radio 1

Voltaire staat bekend als één van les Grands Hommes van Frankrijk, un des immortelles, een onsterfelijke. Auteur van 'Candide', filosoof van de Verlichting, vrijdenker en wegbereider van de Franse Revolutie. Zo kenden wij van Interne keuken hem ook. Maar er is een maar.

Wilfried Janssens heeft ons de ogen geopend. Wilfried Janssen was ooit gedelegeerd bestuurder van de Kredietbank en voorzitter van de Belgische Vereniging van Banken. Sinds hij twintig jaar geleden met pensioen ging, heeft hij zich ontpopt als historicus.

Oud-bankier Janssens heeft alle bekende brieven van Voltaire nagelezen, heeft zich aan het rekenen gezet en heeft een reconstructie gemaakt van het vermogen van Voltaire.

De eindconclusie van Voltaire, man van zaken, het boek dat Wilfried Janssens over Voltaires portemonee heeft geschreven, is verbijsterend: Voltaire was een slavenhandelaar.

Voltaire staat bekend als tegenstander van de slavernij. Er is die beroemde paragraaf waarin Candide een zwarte slaaf vindt, naakt en verminkt, een hand en een been afgehakt. Voltaire legt de slaaf deze woorden in de mond: 'C'est à ce prix que vous mangez du sucre en Europe.' Dit is de prijs voor de suiker die jullie in Europa eten.

Herbeluister Wilfried Janssens bij Sven en Koen in Interne keuken.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief