Voorleesclubleden Hasse en Elin

(Verlengde) Kerstvakantie: zeeën van tijd voor boeken en lezen voor je kinderen

Kinder-en jeugdliteratuur LangZullenWeLezen

Het weer om buiten te spelen is niet zo ideaal. Je kan ze niet heel de dag voor de TV zetten. Maar waarom laat je je (klein)kinderen geen boek zoeken of lezen? Waar vind je interessante leestips voor je kind? Goed nieuws is alvast dat we gelukkig nog naar de bibliotheken kunnen en alle boekenwinkels open zijn.

1. De Voorleesclub

In november lanceerde de VRT De voorleesclub en dat werd een groot succes. Vorige maand stuurden honderden kijkers en luisteraars een eigen voorleesfilmpje in. Daarvan kregen er dertig een plek op VRT NU. Ook de filmpjes met bekende voorlezers en prachtige animaties vind je terug op VRT NU. In de kerstvakantie zijn ze ook te zien op Canvas, net voor de Canvas-avond begint dus , vanaf maandag 20 december dagelijks rond 19u, en op Eén, vanaf maandag 27 december elke weekdag om 12u.

2. Ketnet

  • Sarah leest voor

Misschien heb je helemaal geen of niet veel tijd om samen met je kind te lezen. Ook Ketnet Junior kan je mogelijks uit de nood helpen met : 'Sarah leest voor'! Ketnet-wrapster Sarah Mouhamou betovert de allerkleinsten (-6 jaar) met verhalen uit haar voorleesboek ‘de avonturen van Sokpop’. De focus ligt op het stimuleren van de taalontwikkeling, leesvaardigheid en fantasie.

  • Boek van de week

Wekelijks worden er boeken in de kijker gezet op Ketnet. Er is een boek van de week, een wekelijkse boekenwedstrijd, maandelijkse strip in de kijker en ook een Juniorboek van de week op Ketnet Junior,…

Juniorboek van de week

Boek van de week

Strip van de maand

  • Boekenprogramma voor peuters en kleuters: Yetili vertelt

In dit programma leest Yetili na sluitingstijd van het boekenwinkeltje waar hij leeft aan zijn favoriete muizen een boek voor. Je kan de reeks onder meer bekijken op VRT NU

  • Ketnet boeken

Ketnet zelf brengt jaarlijks een aantal boeken uit. Daarnaast brengen ook alle populaire programma’s op Ketnet hun eigen boekenreeks onder de Ketnet-vlag uit.

Ketnet voorbeelden zijn: #LikeMe, Hoodie, De Regel van 3S, Olly Wannabe, D5R, 4eVeR, De Elfenheuvel, De 5de Boog,…
Ketnet junior voorbeelden zijn: Kaatje leesboekjes, Kaatje voelboekjes, Tik Tak boekjes, Biba en Loeba boekjes,…

Luisterboeken:#LikeMe luisterboeken

Het populaire programma #LikeMe lanceerde in het najaar 2020 luisterboeken voor kinderen met een leesbeperking.

Afgeleide specials en reeksen van boeken, waarbij ook de boeken in de kijker gezet worden:

Ketnet Junior (peuters en kleuters): Rintje, Ridder Muis, Simon, Stoppeltje, Suske & Wiske Junior, Vos & Haas, Meneer Papier
Ketnet (6-12j): De Legendariërs, De Smurfen, Piraten in de straat, We gaan op berenjacht, Sisters, Wolf, Ziggy en de Zootram, Uki

Luisterverhalen

Daarnaast wil Ketnet de taalvaardigheid stimuleren door luisterverhalen aan te reiken waarbij kinderen het verhalend aspect auditief beleven en hun luistervaardigheid gestimuleerd wordt.
Ketnet: Nachtwacht luisterverhalen
Ketnet Junior: Kaatje luisterverhalen, Op luistertocht met Ridder Muis, De Fantaseerspelen

3. Iedereen Leest

Volg Iedereen Leest op facebook en op hun website voor tips en online acties. Een overzicht van de jeugdboeken van de Jeugdboekenmaand 2021 vind je er ook.

En via de boekenzoeker.be vind je boekentips op maat. Per genre, thema, leeftijd enz.

4. Luisterpuntbibliotheek

Lukt het lezen niet zo goed, neem dan zeker eens een kijkje op de website van de luisterpuntbibliotheek. Luisterpunt is de bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Iedereen die moeilijk of geen gewone boeken kan lezen is bij hen welkom.

5. LangZullenWeLezen

Ook bij LangZullenWeLezen proberen we regelmatig aandacht te schenken aan kinder-en jeugdliteratuur.

In maart liep de jeugdboekenmaandreeks, waarin we aan bekend Vlaanderen vroegen met welk boek het zaadje van de leesgoesting geplant werd.

In november 2020 zetten we de graphic novels, strips en prentenboeken uit de Boekenmarathon van boek.be op een rijtje. En ook dit jaar maakten we een overzichtje van de boeken uit de Boekathon en het Radio 1 Boekenfeest.

Lees ook: Wat lezen zeer jonge kinderen in tijden van corona-isolement? - Culture Club vroeg het

Lees ook: Meer voorleesinitiatieven en boekentips voor kinderen vind je op KETNET en vanaf nu op Jeugdboekenmaand-YouTube

Ook het Young Adult boek van MNM-DJ Wanne verscheen dit jaar

En Peter Verhulst van Radio 2 las op de Dag van het Kinderboek voor uit 'Sjakie en de chocoladefabriek' van Roald Dahl

Zin in een portie nostalgie, of leesinspiratie voor je kinderen? Luister naar fijne gesprekken met Bart Moeyaert, Tonke Dragt, Joke Van Leeuwen, Leo Timmers ...in De Grote Vriendelijke Podcast of luister naar 'De waanzinnige Podcast- Dé podcast over kinderboeken. Voor en door kinderen!'

En je kan in de kerstvakantie bij LangZullenWeLezen ook 15 kinder-en jeugdboeken van De Boon- longlist kinder-en jeugdliteratuur winnen, als je elke dag meedoet aan de quiz.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief