Verhitte gemoederen om mogelijke omkering van abortuswet in Amerikaanse staten, Gertie Driessen getuigt

Non-fictie De Wereld van Sofie

Uit een gelekte nota blijkt dat het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten het befaamde Roe v. Wade arrest zou laten ontbinden. Dat is het arrest dat het recht op abortus garandeert voor alle Amerikaanse vrouwen. Het idee dat dit soort rechten anno 2022 nog zouden kunnen worden afgenomen tart ook in ons land de verbeelding, want ook in België hebben we een lange weg afgelegd voor deze rechten. 'De wereld van Sofie' spreekt erover met Gertie Driessen op Radio 1. Gertie Driessen schreef zelf ook boeken met getuigenissen over abortus. Alle info over deze boeken vind je hier.

Abortus in 1974

Driessen is inmiddels 68 en liet in 1974 een abortus uitvoeren in Engeland, want bij ons was het op dat moment nog illegaal. Ze was erg blij dat er een plek bestond waar ze haar konden helpen. Toen ze erachter kwam dat ze zwanger was, belde ze naar het British Pregnancy Advisory Centre, en kon ze een dag later al een afspraak krijgen. Driessen wist niet dat het in Nederland ook mogelijk was op dat moment.

Ze werd in een busje samen met 7 vrouwen afgevoerd naar een buitenwijk van Birmingham. Daar kwam ze terecht in een grote villa, dat in geen enkel opzicht op een ziekenhuis leek. Er was op dat moment namelijk veel protest van antiabortusbewegingen. Ze herinnert zich enkel een soort verdovende pil die ze toegediend kreeg. Daarnaast herinnert ze zich niets van de operatie.

'Door het taboe dat op deze procedure rust, hebben erg veel vrouwen, zeker van mijn generatie, problemen gehad', vertelt Driessen. 'Het gaat om emotionele problemen, maar ook om lichamelijke en relationele problemen. Als vrouw heb je het gevoel dat je niet mag beslissen over je eigen leven.'

Ze ging op haar 50e terug naar het ziekenhuis waar het allemaal gebeurde in Engeland. Daar zag ze ondertussen heel andere taferelen, zoals koppeltjes samen in de wachtkamer, in plaats van vrouwen alleen. Maar toch bleek het ziekenhuis nog onder bescherming te staan, omdat het zo belaagd werd door verschillende protestbewegingen.

Herbeluister het gesprek met Gertie Driessen in 'De wereld van Sofie' via Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief