Verhalen voorlezen als een pro

Kinderboeken Radio 2

Radio 2 verzamelde deze tips waarmee je van voorlezen het mooiste kwartiertje van de dag voor jou en je (klein)kind maakt.

Kies verhalen die je zelf ook leuk vindt

Vertel verhalen waar je zelf om moet lachen. Kies personages die je aanspreken. Toon illustraties die je niet meer loslaten.

Herkenbaarheid doet veel

Elk kind, klein of groot, zoekt een aanknopingspunt in het verhaal, een parallel tussen het verhaal en zijn/haar eigen leven. Het maakt een boek meteen toegankelijker.

Kies een rustige plek

Neem je tijd, maak het rustig en nestel je op een knusse plek. Ver van gsm-gerinkel, onafgewerkte boodschappenlijstjes en pruttelende kookpotten, kan je je kind het best onderdompelen in een verhaal.

Maak er een gewoonte van

Wie dagelijks een voorleesritueel inbouwt, scherpt de voorleeshonger alleen maar aan.

Maak contact tijdens het voorlezen

Voorlezen draait rond gedeeld plezier. Als kinderen het verhaal mee mogen maken, genieten ze er dubbel van. Neem dan ook de tijd om tijdens het voorlezen echt contact te maken met je kind. Kijk in zijn ogen, trek hem nog wat dichter op schoot, geef hem het gevoel dat je het boek speciaal voor hem voorleest.

Let op je intonatie

Je intonatie en spreekritme kan voor je kind een sleutel tot de betekenis van het verhaal zijn. Spreek rustig en duidelijk, zodat kinderen de tijd krijgen om woorden op te pikken. Kleur je taal met vrolijkheid, spanning of verdriet, waar het verhaal dat vraagt.

Meer voorleestips lees je op Radio2.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief