Verhaal van Spotify in boek gegoten: zo werkt het achter de schermen van de muziekstreamingdienst

Non-Fictie VRT NWS

Het zwart-groene logo, je klikt het per dag misschien enkele keren aan op de smartphone, maar over het bedrijf Spotify en zijn manier van aanpak is veel minder geweten omdat er een sterke zwijgcultuur heerst. Het boek 'Spotify. Hoe een kleine start-up een miljardenindustrie voor altijd veranderde' van twee Zweedse onderzoeksjournalisten brengt daar verandering in.

Sven Carlsson en Jonas Leijonhufvud beschrijven hoe het bedrijf altijd nieuwe strategieën moet zoeken om met de grote spelers om te gaan zoals de platenmaatschappijen, concurrent Apple en de artiesten. De videostreamingsite Netflix werkt trouwens ook aan reeks over Spotify waarvoor dit boek als basis dient.

Wat is Spotify?

Spotify is een online dienst, waarop je muziek kunt beluisteren die gestreamd wordt via het internet. Het bedrijf wordt opgericht op 1 april 2006 om een 'legaal platform voor muziekdistributie en misschien video te maken'. Het doel volgens oprichters, de jonge tech-ondernemer Daniel Ek en financier Martin Lorentzon? Piraterij (het illegaal downloaden van muziek) uitroeien en de muziekindustrie redden, die in een diepe crisis zit (onder meer door inkomsten van cd-verkoop die almaar dalen).

De ambities van Daniel Ek zijn torenhoog. Hij wil de grootste streamingspeler te wereld worden. 'Als iemand die opgroeide in een arbeiderswijk in Stockholm kon ik me niet alle muziek veroorloven', zegt hij. 'Toen, in '98-'99, vroeg ik me echt af hoe ik al die muziek kon krijgen. En hoe je dat op een legale manier doet die tegelijkertijd de artiest compenseert.' Zijn motto, geleend van het Franse elektroduo Daft Punk, is dan ook: 'Harder, better, faster, stronger'. Lees verder op vrtnws. be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief