Professor Jan Tytgat over 'Gifalarm', een toegankelijk boek dat ook kinderen wegwijs maakt in de gevaren van gif

Kinder- en jeugdboek Radio 2

Gif is van alle tijden. In de natuur komen heel wat giffen of toxische moleculen voor die je snel ziek kunnen maken en tot een overlijden kunnen leiden.

Gif uit de moestuin en keuken

Het gevaar kan al schuilen in een eenvoudige 'patat'! 'Een aardappel behoort tot nachtschade-familie, samen met de aubergines en tomaten. De reden waarom we ze moeten schillen en koken is dat aardappel solanine bevat. Een teveel ervan is niet goed en leidt tot buikkramp. Kook en schil je aardappelen en giet het kookwater weg. Deze ervaring hebben we uit de Tweede Wereldoorlog toen het eten van veel ongeschilde en ongekookte aardappelen tot intoxicaties leidde', vertelt professor Jan Tygat die samen met Evelien De Vlieger een toegankelijk boek over gif schreef.

Het meest giftige producten in huis zijn detergenten, kuisproducten en producten uit de hobbysfeer. Er is verrassend weinig regelgeving rond. Wasmiddel drinken kan bijvoorbeeld de slokdarm perforeren.

Anti-gif?

'Helpt melk als anti-gif in dit geval?', wil Cathérine Van Doorne weten. 'Melk werd in grootmoeders tijd als een universeel anti-gif beschouwd. Melk is een suspensie. vetten worden daarin geabsorbeerd en geneutraliseerd maar dit geldt niet voor alle giffen' waarschuwt de professor.

En er zijn er nog misvattingen. Zo is uitbraken niet altijd aangewezen want sommige stoffen nogmaals door de slokdarm laten gaan, kan opnieuw tot convulsies (stuipen), corrosie en perforaties leidden.

Gif bestrijden met een ander gif zoals bijvoorbeeld alcohol dat op zich ook een gif is, kan levensreddend zijn voor kinderen in geval van vergiftiging met methanol. 'Maak het dronken want de ethanol werkt als anti-dotum voor het veel giftigere methanol. In afwachting van de MUG serveer je het kind dus best alcohol', raadt de professor aan.

Sterven na het eten van een bord heerlijke spaghetti carbonara? Het kan! Ook bacteriën kunnen giftig zijn. Tytgat omschrijft ze als opportunisten: wanneer ze de kans schoon zien, maken ze toxines aan. Mensen sterven door de toxines en niet door de bacteriën. Vandaar het belang van voedselhygiëne. Botuline is zo'n toxine in voeding en is volgens de professor het meest giftige stof op aarde, dat ook als geneesmiddel wordt aangewend. Het is een dunne grens...

Ook in honing kan botuline aanwezig zijn, maar het is geruststellend dat het Federaal Voedselagentschap er streng over waakt dat deze producten veilig in de rekken komen te liggen.

Herbekijk hieronder professor Tytgat bij De madammen op Radio 2.

Nummer anti-gifcentrum: 070 245 245

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief