Verfilming van 'De ondergrondse spoorweg' van Colson Whitehead is het equivalent van een Holocaust-film

Klara

Filmregisseur Barry Jenkins, van de Oscarwinnende film ‘Moonlight’, zet de stap naar het kleine scherm. Hij heeft ‘The Underground Railroad’ geadapteerd, de met een Pulitzer bekroonde roman van Colson Whitehead, tot een televisieserie van tien afleveringen.

De term 'underground railroad' was in de 19de eeuw een cryptische benaming voor een geheim netwerk van mensen en schuilplaatsen waarlangs slaven naar het noorden konden vluchten. Op die manier zijn er meer dan 100.000 Afro-Amerikanen ontsnapt aan de slavernij.

De originele vondst van het boek, en nu dus ook van de serie, is om die underground railroad letterlijk te nemen, dus als een echte spoorlijn. Daardoor wordt ‘The Underground Railroad’ een mengeling van harde realiteit en bijna fantasy.

Onze recensent Lieven Trio vindt het een 'héél indrukwekkende, filmische serie. Die niet gewoon als een televisiereeks aanvoelt, maar als een literair epos, in de traditie van de ‘Odyssee’. Het is een lange zoektocht naar een beetje menselijkheid in een extreem vijandige wereld, die gevuld is met haat.'

Hij noemt ‘The Underground Railroad’ 'het equivalent van een grote Holocaustroman of -film. De reeks geeft commentaar op het heden. Dat geeft aan in welke mate de gruwel van de slavernij een trauma is dat op een ernstige en grondige manier moet bekeken en verwerkt worden, een beetje zoals ze in Duitsland met de Holocaust hebben gedaan.'

Herbeluister Lieven Trio over ‘The Underground Railroad’ op Klara.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief