10 prachtig geïllustreerde voorleesboeken getipt door Villa Verbeelding

Boekentips LangZullenWeLezen

Villa Verbeelding in Hasselt is een huis waar jong en oud kan genieten van boeken en illustraties. Schetsen en tekeningen van illustratoren uit binnen- en buitenland vormen de kern van steeds wisselende tentoonstelling-en in het museum.

Naast de expo’s pakt Villa Verbeelding ook uit met lezingen, workshops, masterclasses en het festival 'Zin in Zomer'. Momenteel loopt in Villa Verbeelding de tentoonstelling Diep in het bos. Het bos in prentenboeken. Vele schrijvers en illustratoren vinden inspiratie in dit stukje natuur. Vanaf 2 december is deze expo opnieuw open voor het publiek!

In afwachting van een heropening, bieden deze 10 prachtig geîllustreerde kinderboeken, getipt door Villa Verbeelding, soelaas.

De boekentips van Villa Verbeelding

1. De Vuurzeevlieg, Toon Tellegen, Carll Cneut (ill.)

In De Vuurzeevlieg verbeeldt Carll Cneut aandoenlijke dierenkarakters uit de verhalen van Toon Tellegen. Je stapt een wereld binnen waar dieren opvallend veel menselijke trekjes hebben. De gelaagdheid in de illustraties en de verhalen van de diverse inwoners van het geheimzinnige bos laten je dan ook niet onbewogen.

2. Oef, wat een geluk!, Ghislaine Roman, Tom Schamp (ill.)

In Oef, wat een geluk! reis je door de verschillende seizoenen en zie je een eikel ontkiemen tot een grote eik. Tom Schamp schildert zijn bos in uitbundige kleuren op echt hout. De originele illustraties kan je bewonderen in de expo Diep in het bos. Het boek blijft boeien want achter iedere boom schuilt er een verrassing of ontdek je iets wat je eerder nog niet zag.

3. Ben je bang in het bos, Grote Wolf?, Jan De Kinder

Jan De Kinder geeft een humoristische twist aan het bekende sprookje Roodkapje. Ben je bang in het bos, Grote Wolf? vertelt het avontuur van Grote Wolf die doodsbenauwd is in het bos. De personages zijn treffend in beeld gebracht. De herkenbare uitdrukkingen zorgen ervoor dat je je moeiteloos inleeft in het verhaal.

4. La Grande Forêt, Le Pays des Chintiens, Anne Brouillard

Anne Brouillard creëert een wereld waar Veronica en Killiok de hoofdrol spelen. Anne vertoeft zelf ook graag in het bos, ze kan dan ook perfect die geheimzinnige sfeer opwekken in haar verhaal. Het boek verveelt nooit door de bladzijden met volledige landkaarten, fragmenten in stripvormen en paginagrote illustraties.

5. Waar is Malo?, Maria Dek

6. Goeiemorgen, beste buur, Davide Cali, Maria Dek (ill.)

Zowel in Waar is Malo? als Goeiemorgen, beste buur springen de kleurrijke en speelse prenten in het oog. Maria Dek woont in het oudste bos van Europa: in haar boeken is het bos dan ook een plek die tot de verbeelding spreekt. De bruisende ontmoetingsplaats laat hartverwarmende vriendschappen tussen de verschillende dieren tot bloei komen.

7. Vosje, Edward van de Vendel, Marije Tolman (ill.)

Vosje vind je in de prachtige duinen waar hij speelt, springt en danst. Tot hij plots in een diepe slaap belandt, waar herinneringen en dromen zo in elkaar overlopen. De indrukwekkende illustraties van Marije Tolman doen je niet enkel verliefd worden op het prachtige landschap, maar ook op Vosje zelf!

8. Konijn & Egel, Er komt geen einde aan het einde, Paul Verrept, Nils Pieters (ill.)

  Konijn & Egel hebben verschillende karakers, maar hun vriendschap overwint dit. Ze denken na over de grote en kleine dingen van het leven. De spitsvondige humor, warme gesprekken en Pieters’ illustraties zorgen ervoor dat het boek snel een weg vindt naar je hart én boekenkast.

  9. De boomhut van Niel, Robbe De Vos, ill. Charlotte Severeyns

  Een jongen treurt om zijn overleden opa, maar de boomhut is een plek om het gemis een plaats te geven. Het verhaal toont op een mooie manier hoe je met de dood van een geliefde kan omgaan. In combinatie met de subtiele potloodtekeningen van Charlotte Severeyns, is het een boek dat een gevoelige snaar raakt.

  10. De boom met het oor, Annet Schaap, Philip Hopman (ill.)

  Een kleine jongen vertelt graag honderduit over zijn belevenissen, maar niemand heeft tijd. Maar wat als een boom ook kan luisteren? De boom met het oor is een aangrijpend, absurd en grappig verhaal. Het doet je beseffen hoe belangrijk het is om een luisterend oor te hebben.

   Deel dit artikel

   Nog meer boekennieuws op

   Kom erbij en lees mee.

   Begint het te kriebelen?

   Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
   Laat het leesplezier beginnen!

   Log in met je VRT profiel

   Meer leesplezier?

   Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
   We sturen je elke week een verse update!

   Schrijf je in op de nieuwsbrief