Vekeman over 'De vadsige koningen' van Hugo Raes uit 1961: Herdruk ten volle verdiend

Fictie Pompidou

Ooit werd Hugo Raes in één adem vernoemd met Hugo Claus en Gerard Reve, later raakte hij in de vergetelheid. Nu is zijn debuut 'De vadsige koningen' heruitgegeven. Meer dan verdiend, vindt Christophe Vekeman.

Hugo Raes, geboren in hetzelfde jaar als Hugo Claus, 1929, werd veel gelauwerd en op brede schaal gelezen in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, maar behoorde toen hij stierf in 2013 allang tot de vergetelheid, ook wel ‘literatuurgeschiedenis’ genoemd.

Nadat hij twee gedichtenbundels had gepubliceerd, verscheen in 1957 bij De Bezige Bij zijn verhalenbundeling 'Links van de helikopterlijn', en vier jaar later zijn eerste roman, 'De vadsige koningen'. Andere min of meer – in elk geval eertijds – bekende werken van zijn hand zijn 'Een faun met kille horentjes', waarin hij zijn ervaringen in het onderwijs verwerkte, maar ook 'De lotgevallen' en het vervolg daarop, 'Reizigers in de antitijd', een soort van sciencefictionroman die achter een opvallend, seksueel behoorlijk expliciete voorflap schuilging – het boek verscheen in 1970.

Al deze titels zouden overigens in de loop van de nabije toekomst opnieuw het licht moeten zien, als uitgeverij Karakters tenminste bij haar voornemen blijft, en dat is, afgaand op de kwaliteit van 'De vadsige koningen', best prima nieuws voor lezers die bereid zijn zich te laten charmeren door romans die weliswaar heel duidelijk het stempel van hun tijd dragen, maar ons wellicht ook juist daardoor diets maken hoezeer de (literaire) tijdsgeest in de loop van de decennia veranderd is.

Lees verder op klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief