Veel grote en kleine boekenfestivals op komst: waar kun je de komende weken overal heen?

VRT Boekenmaand LangZullenWeLezen

De herfstvakantie komt eraan. Dat is traditioneel een moment dat de spots gericht staan op de boekensector. De boekenliefhebber moest dit jaar definitief afscheid nemen van De Boekenbeurs, toen de organisator achter de beurs failliet ging. Maar de lezer zal in november niet op zijn honger blijven zitten. Uit de as van de Boekenbeurs verrijzen in de herfstvakantie twee nieuwe grote boekenevenementen, Boektopia in Kortrijk en Lees! Het Boekenfestival in Antwerpen. Ook tal van andere festivals zetten deze maand het boek in de kijker. Een overzicht.

BOEKTOPIA

30 oktober tot 1 november in Kortrijk Xpo

Het driedaagse boekenevenement Boektopia in Kortrijk zet vooral in op beleving met 50 voorstellingen, 100 signeersessies, lezingen, debatten, panelgesprekken, muzikale intermezzo’s en een klim- en klauterparcours voor kinderen. Een greep uit de auteurs die langskomen: Herman Koch, Bart De Wever, Marieke Lucas Rijneveld, Ish Ait Hamou, Pascale Naessens, Marc De Bel, Caroline Pauwels en Geronimo Stilton. Optredens zijn er onder meer van Willy Sommers en Axl Peleman.

Uiteraard kunnen er ook boeken gekocht worden. Die worden samengebracht op één boekenstand die uitgebaat wordt door de Kortrijkse boekenwinkel Theoria. Wie niet tot in Kortrijk geraakt, kan via de site van Boektopia en Knack.be een livestream volgen met 20 uur aan interviews met auteurs.

Het evenement wordt georganiseerd door 9 uitgevers (Clavis, Daphne, Lannoo, Pelckmans Uitgevers, Standaard Uitgeverij, VBK Uitgeversgroep, Uitgeverij Snoeck, Yoyo Books en GAU). Volgend jaar mikt de organisatie op een editie die langer zal duren. 'Wat we nu organiseren is een sneakpreview om iedereen een beetje te laten proeven van een nieuw concept', zegt woordvoerder Jo Dupré. 'Ook de volgende vier jaar zullen de mensen ons nog in Kortrijk vinden, maar dan met een uitgebreider programma.'

LEES! HET BOEKENFESTIVAL

1 tot 7 november in Antwerp Expo

Lees! Het Boekenfestival wil de traditie van de Boekenbeurs in Antwerpen voortzetten en tegelijk iets nieuws neerzetten. Verwacht je niet aan eindeloos veel stands van uitgevers, zoals vroeger het geval was. De boekenstands zijn thematisch opgedeeld en worden telkens getrokken door een boekhandel.

Ook hier is beleving het codewoord, met signeersessies, een auteurspodium, een kinderzone en zelfs een Lees!-dictee voorgelezen door Martine Tanghe. In Antwerpen komen meer dan 500 auteurs langs, zoals Lize Spit, Griet Op de Beeck, Johan Op de Beeck, Gerda Dendooven, Tom Naegels en ook hier ontbreken Bart De Wever, Ish Ait Hamou en Marc De Bel niet.

In samenwerking met de VRT organiseert Lees! een Boekathon. Tom De Cock gaat 49 uur lang in gesprek met 190 auteurs. Die gesprekken worden live gestreamd op VRT NU. Ook Radio 1 kampeert vijf dagen lang in Antwerp Expo voor het “Radio 1 Boekenfeest”.

Lees! Het Boekenfestival wordt georganiseerd door Easyfairs, de uitbater van Antwerp Expo. Het is nog geen volwaardige editie. 'Dit jaar hebben we één auteurspodium, maar volgend jaar willen we dat uitbreiden. We willen er meer beleving in', zegt woordvoerder Geert Briers. 'We gaan bijvoorbeeld samenwerken met organisaties die literaire voorstellingen maken. We willen ook onderzoeken hoe het lezen er binnen tien jaar zou kunnen uitzien door nieuwe technologieën te koppelen aan auteurs.'

Veel grote en kleine boekenfestivals op komst: waar kun je de komende weken overal heen?

9000 BOEKEN IN GENT

5 tot 7 november in Gentse musea en boekhandels

Tijdens het driedaagse festival 9000 Boeken worden er 80 evenementen georganiseerd op verschillende locaties. Vooral de lokale boekhandels staan daarbij centraal, maar ook musea doen mee. Verwacht je aan lezingen, gesprekken, signeersessies, voorleesavonden, expo's en workshops. Met onder meer: Joris Hessels, Uus Knops, Tom Barman, Arnon Grunberg, Sandra Bekkari, Eva Mouton, Kamagurka en Stefaan Degand.

Het festival vond vorig jaar plaats in oktober, maar is nu verplaatst naar het eerste weekend van november. 'Die beslissing was al genomen voordat er sprake was van een boekenfestival in Kortrijk en Antwerpen', zegt Kim Van Kerckhoven van de organiserende uitgeverij Borgerhoff & Lambrigts.

'De vorige editie werd erg goed onthaald en er was vraag naar een nieuwe editie. We kozen voor het eerste weekend van november, omdat er dan een koopzondag is. Het is ook dichter bij de eindejaarsperiode en er zijn dan meer titels beschikbaar.'

FEEST VAN HET BOEK

nog tot 11 november in Standaard Boekhandels over heel Vlaanderen

Boekenketen Standaard Boekhandel organiseert net als vorig jaar het Feest van het Boek boordevol signeersessies, kleine en grote evenementen en voorstellingen waarbij boeken en auteurs centraal staan. In de herfstvakantie beleeft het evenement een hoogtepunt op 4, 5 en 6 november. Louis Van Dievel, Margot Vanderstraeten, Koen Wauters, Josse De Pauw en Sandra Bekari zijn maar een greep uit de auteurs die komen signeren. Kinderen kunnen er hun helden Bumba, Geronimo Stilton, Samson en Marie en Kapitein Winokio ontmoeten.

ANTWERPEN BOEKENMAAND

1 tot 30 november in Antwerpen

Stad Antwerpen zet de heel maand november in het teken van het boek met een waaier aan activiteiten. In de Arenbergschouwburg is er het nieuwe storytellingfestival Artèl (6-7 november). Verhalen worden er gebracht door slam poets, choreografen, theatermakers en andere verhalenvertellers. Met onder anderen Sarah Hadadia, Jan Wallyn, Nadine Baboy en Penelope Deltour. Er is ook een workshopreeks die gecureerd wordt door Ish Ait Hamou en Yves Ruth.

In de Studio vindt een nieuwe editie van Grafixx plaats (26 tot 28 november), een festival voor grafische kunsten met live performances, lezingen, tentoonstellingen en workshops. Onafhankelijke makers en uitgeverijen presenteren er hun publicaties.

Nog een opvallende activiteit is de grootste signeersessie van de stad (30 oktober tot 7 november). Die wordt georganiseerd door boekhandel 't Stad Leest. Voor de deur van de boekhandel wordt een glazen container geplaatst waar je kan langskomen om een boek te laten signeren door je favoriete auteur. Onder anderen Herman Brusselmans, Heleen Debruyne, Joke Van Leeuwen, Joris Hessels, Bent Van Looy en Ilja Leonard Pfeiffer zijn van de partij.

STRIPFESTIVAL BRUGGE

11 november in het Belfort in Brugge

Tijdens de tweede editie van het Stripfestival in Brugge scoor je nieuwe strips op een wel heel bijzondere locatie, het Belfort op de Markt. In het Stripcafé kan je tientallen tekenaars en auteurs ontmoeten voor een babbel of een persoonlijke tekening in je stripalbums. En er staan ook heel wat bijzondere biertjes op de kaart. Hebben al bevestigd: Hec Leemans, Eric De Rop, Jessica Raes, Jeroen Janssen en vele anderen.

Veel grote en kleine boekenfestivals op komst: waar kun je de komende weken overal heen?

VOORLEESWEEK

20 tot 28 november in heel Vlaanderen

Eind november is er De Voorleesweek van Iedereen Leest. In bibliotheken, boekhandels, kinderdagverblijven en scholen wordt dan het belang en het plezier van voorlezen in de kijker gezet. Uit onderzoek blijkt dat elke dag een kwartier voorlezen een groot verschil maakt bij de ontwikkeling van kinderen. De slogan dit jaar is dan ook: één kwartier, elk kind, elke dag.

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN

21 november in heel Vlaanderen

De Kunstendag voor Kinderen viert dit jaar zijn 10e verjaardag. Naast theater, film, muziek, dans, architectuur en beeldende kunst is er ook aandacht voor literatuur. Zo is er in de bibliotheek van Sint-Niklaas een kunstig voorlees- en knutselfeest. Kinderen kunnen er ook de kneepjes van het slamdichten leren. In de bibliotheek van Temse kunnen kinderen met afgeschreven boeken een boekenhuisje knutselen en in de Sint-Pietersabdij in Gent kunnen kinderen tekenen, krabbelen en kleuren met illustrator Carll Cneut.

KABAAL2021

27 tot 28 november in Het Paleis in Antwerpen

Kabaal2021 is het eerste kinderboekenfestival in Vlaanderen. Vorig jaar moest het geannuleerd worden door corona, maar nu pikken de organisatoren de draad weer op. Het festival richt zich op kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders. Alles draait om beleving en verbeelding. Er zijn vertellingen, theater, signeersessies, workshops en uiteraard ook een boekenstand. Er komen schrijvers en illustratoren langs, zoals Marc De Bel, Bart Moeyaert, Warre Borgmans, Esohe Weyden, Bette Westera en vele anderen.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief