Amarylis De Gryse debuteert met 'Varkensribben'

Boekenmarathon VRT MAX

Amarylis De Gryse behoort tot de nieuwe lichting schrijvers die we absoluut moeten leren kennen en lezen. Haar debuutroman kreeg de titel 'Varkensribben'.

Waarover gaat het? Marieke is een verpleegster die het even allemaal niet meer zo goed weet. Ze wordt op straat gezet door haar vriend en woont in een auto. Ook op het werk in een rust- en verzorgingstehuis loopt er vanalles fout: ze blijft als enige over in een afdeling met alleen maar hulpbehoevende bejaarden.

Er komt heel veel eten in het boek: aan de hand van herinneringen aan eten, vindt Marieke zichzelf terug. Er komen gehaktballetjes, pralines, ribbetjes en worsten in voor. Maar bovenal gaat het over zorg en loyaliteit, over trouw zijn aan je verleden en jezelf. Wie ben je buiten 'een verpleegster', 'een trouwe dochter'?

Amarylis heeft zelf als maatschappelijk assistent gewerkt en veel van haar vrienden zijn aan de slag in de zorg. Ze kent die wereld dus goed. 'Varkensribben' is ook een grappig boek. Ze heeft gezocht naar een evenwicht tussen de realiteit uit de zorg en grappige situaties.

'Maar waarom al dat eten in het boek?', vraagt Tom De Cock aan Amarylis tijdens De Boekenmarathon. Ze merkte heel snel dat ze het leuk vond om over eten te schrijven, het was een manier om afscheid te nemen van bepaalde gerechten omdat ze vlees heeft afgezworen, ook melk en eieren, om veganistisch te worden. 'Een therapeutisch boek dus', besluit Tom.

Amarylis is ook boerin in spe: ze volgt een opleiding en schrijft vanuit een 'idyllisch' klein houten huisje naast de snelweg. Ze werkte een viertal jaar aan haar debuut in combinatie met haar werk. Inspiratie voor haar volgend boek hoopt ze te vinden op het veld, tussen de kolen en sponskomkommers.

Bekijk Amarylis De Gryse in De Boekenmarathon op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief