VANDAAG in de stream van de Boekathon op VRT NU

VRT Boekenmaand LangZullenWeLezen

Vorig jaar mocht Antwerp Expo door corona niet overspoeld worden met meer dan 100.000 boekenliefhebbers zoals dat de jaren ervoor wel het geval was tijdens De Boekenbeurs. Dit jaar ging de organisator achter De Boekenbeurs failliet. Maar er worden deze maand op verschillende plekken alternatieven voor de traditionele Boekenbeurs georganiseerd. Ook de VRT zet zijn spots op boeken en doopt november om tot VRT Boekenmaand. Op Lees! Het Boekenfestival in Antwerp Expo staat een set voor twee extra boekenprogramma’s van de VRT: het Radio 1 Boekenfeest met Bent Van Looy en De Boekathon met Tom De Cock.

Het Radio 1 Boekenfeest zal op de weekdagen in de herfstvakantie niet alleen te horen zijn op Radio 1, maar het programma wordt ook gestreamd op VRT NU, het online videoplatform van de openbare omroep. Van 1 tot en met 7 november zal je daar in de namiddag ook kunnen kijken naar De Boekathon. Presentator Tom De Cock gaat er om het kwartier een andere auteur of illustrator interviewen. Uren lees-en kijkplezier verzekerd dus!

De livestream kan je volgen op VRT Nu:

  • Maandag 1/11 van 11-18u
  • Van 2 t.e.m 5/11 van 9 tot 18u (Op 4/11 tot 22u)
  • Op 6 en 7/11 van 10 tot 18u

  Hieronder zetten we voor jou elke dag een aantal kijktips uit de stream:

  Zondag 7/11/21

  De Boekathon:

  De laatste dag van het langste boekenprogramma van Vlaanderen- De Boekathon met Tom De Cock. Eindigen doet Tom met een klepper van formaat: Tasmin Calidas, met haar boek 'Ik ben een eiland', dat ook op de zomerlijst van LangZullenWeLezen stond. Op diezelfde lijst staat en ook in de Boekathon zit Tobi Lakmaker met 'De geschiedenis van mijn seksualiteit'. En ook Koen Wauters, Annelies Verbeke en Marnix Peeters zullen er zijn.

  Meer info over de boeken en de planning van de Boekathon vind je op LEES!Hetboekenfestival

  Zaterdag 6/11/21

  De Boekathon:

  Vandaag alleen Boekathon maar wel van 10 tot 18u. Merho komt langs. Veel boeken met als thema de toekomst en klimaat: 'Over morgen', 'Onder de kerktoren' en 'Over over morgen'. We leren meer over meertalige kinderboeken. En Charlotte Van den Broeck, Rudy Morren en Stephanie Planckaert zijn van de partij.

  Meer info over de boeken en de planning van de Boekathon vind je op LEES!Hetboekenfestival

  Vrijdag 5/11/21

  Radio 1 Boekenfeest:

  Bent Van Looy krijgt op de laatste dag van het Radio 1 Boekenfeest de hulp van Friedl’ Lesage. Ze hebben het over schrijversbiografieën en literaire correspondenties. Biografe Maria Pruis, Marieke De Maré en Els Snick schuiven aan aan de Radio 1 Boekenfeesttafel en praten mee over het thema. En ook Leentje Vandemeulebroecke komt over haar grootvader Stijn Streuvels en zijn biografie praten. Sven Speybrouck gaat voor een laatste keer op zoek naar het vergeten boek. En ook Ella Leyers komt een boek tippen.

  De Boekathon:
  • Sylvia Van Driessche: Een hele lieve fuck you

   Alexa, een journaliste die haar dagen vult met het schrijven over lippenstiften en het drinken van cava, wordt naar een filmfestival gestuurd. Wat een routineklus moet worden, verandert wanneer ze haar jeugdliefde Finneas Mallieu tegenkomt, die intussen een wereldvermaard acteur is geworden. Terwijl Alexa wegvlucht in alcohol, wordt ze geconfronteerd met verontrustende verhalen over seksuele intimidatie in haar onmiddellijke omgeving. Tevergeefs probeert ze de onderzoeksjournaliste in haar te onderdrukken. Alexa wordt meegezogen in een gevaarlijke wereld, een die haar dwingt haar verleden te confronteren en haar toekomst op te offeren.

  • Patrick Conrad: De Verdwijningen

   Nadat op 22 juli 1974 de rode handtas van professor Franse literatuur Rina Torfs wordt teruggevonden op de werf van de premetrowerken, beginnen de speurders van de Antwerpse recherche een routineonderzoek naar haar verdwijning. Ook haar voormalige vriend, de verlopen hippie en mislukte dichter Valère, vat een zoektocht aan in opdracht van haar steenrijke grootmoeder ‘Medusa’ Torfs. Hij wordt in een draaikolk van leugens en geweld meegesleurd waaraan hij niet meer kan ontsnappen.Rina’s verdwijning blijkt slecht de eerste in een uitdijende reeks. De systematische afbrokkeling, aftakeling en uiteindelijke verdwijning van de machtige familie Torfs is een sprekende metafoor voor de verloedering van onze westerse samenleving, die in de jaren zeventig begon. Patrick Conrad vat de suspense van dit tijdsgewricht in opnieuw een superieure roman noir.

  • Lale Gül: Ik ga leven

   Muziek mag niet, daten is verboden, het hebben van vrienden van het andere geslacht is onwettig, je leuk kleden en opmaken is ongepast, ’s avonds buiten zijn is niet geoorloofd, 'vieze, immorele' films en series kijken is onaanvaardbaar (en dan bedoel ik geen porno, gewoon een film waarin wordt gezoend), het vieren van verjaardagen of andere heidense feestdagen mag niet, werken met mannen kan niet en ook uitgaan en feesten op festivals is verboden. Opgroeien in een streng islamitisch gezin betekent voor Büsra dingen stiekem doen. Is dat waarvoor ik leef? Is God dan blij met mijn tragedie? In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Büsra met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit. Als er iemand geen blad voor de mond neemt, is het Büsra wel.

  Meer info over de boeken en de planning van de Boekathon vind je op LEES!Hetboekenfestival

  Donderdag 4/11/21

  Radio 1 Boekenfeest:

  Annelies Moons is prille moeder en komt Bent Van Looy een paar goede kinder-en opvoedboeken tippen. Illustratoren zoals Jacques en Lize passeren de revue. En Sachli Gholamalizad brengt een favoriet boek mee.

  De Boekathon:
  • Johan Op de Beeck: De staatsvijand

   Een thriller. 1956. De Koude Oorlog tussen Oost en West woedt in alle hevigheid. De Staatsveiligheid vreest dat iemand uit de hoogste kringen van het land geheime informatie lekt aan de Russische geheime dienst KGB en doet een beroep op Jef Van Hooff. Deze kapper uit Mechelen spioneerde tijdens de Tweede Wereldoorlog in bezet België voor de Britse geheime dienst. Jef Van Hooff moet het lek opsporen. Door deze gevaarlijke missie raakt hij tussen twee vuren, want als spion is hij jager maar ook opgejaagd wild.

  • Barbara Sarafian: Mamy Blue

   Barbara Sarafian heeft het druk. Met acteren en televisie natuurlijk, maar ook met haar theatershow FoKKoF die vanaf het najaar doorheen Vlaanderen tourt. En dan is er ook dit boek waarin ze, in een heerlijke mix van tragiek en hilariteit, een stuk van haar leven openbaart. Haar jonge jaren in Watervliet ('men vond mij altijd weer impertinent, omdat ik zogezegd een veeleisend spook was'), haar ontdekking van de liefde, niet noodzakelijk met prettige afloop. Maar bovenal vertelt ze over haar moeder, haar Mamy Blue, de niet-geconformeerde kunstenares (‘een wezen van mijn soort maar dan in oudere versie’) die problemen probeertop te lossen met wijsheid en kruiden. Een authentiek, warm en tegelijk buitengewoon levensverhaal.
  • Philippe Claudel: Een Duitse fantasie

   Een Duitse soldaat strompelt door een bos, gekleed in lompen en tot op het bot verkleumd. Wanneer hij licht ziet branden in een gebouw denkt hij hulp gevonden te hebben. Vele jaren later vindt een meisje, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog haar familie is verloren, onder het wandelen door het bos het dode lichaam van een verbrande soldaat. Elders wordt een ogenschijnlijk vreedzame oudere man in een hospice zeer slecht behandeld door een barse jonge vrouw. Maar wie van hen is het wreedst?
   Op ingenieuze wijze verbindt Philippe Claudel deze verhaallijnen en construeert zo een fabel over de condition humaine. Wie is slachtoffer, wie is dader?

  Meer info over de boeken en de planning van de Boekathon vind je op LEES!Hetboekenfestival

  Woensdag 3/11/21

  Radio 1 Boekenfeest:

  Koen Fillet komt Bent Van Looy helpen en zou het graag hebben over kunst en boeken over reizen. Bent schreef ook zelf een reisboek over Parijs. Rika Ponnet gaat in op de vraag of vrouwen meer fictie lezen dan mannen? Pieter van Os praat over kunst en cash. En hoe zit het met de bibliotheek van Koen Broucke die hij aan SMAK schenkt?

  De Boekathon:
  • Willy Sommers: De soundtrack van mijn leven

   Een halve eeuw, 50 jaar geleden al, maakt 'Zeven anjers, zeven rozen' een idool van Willy De Gieter. Met het podium als thuisbasis bouwt de zanger een indrukwekkende carrière uit. In deze officiële biografie blikt Willy Sommers zelf terug op alle memorabele momenten uit zijn leven. Nu pas vertelt hij verhalen voor het eerst. Over zijn eerste gitaar, zijn eerste coverband, zijn eerste grote hit. Over zijn plotse sterrenstatus en de impact daarvan op zijn privéleven. Over de gloriejaren en dieptepunten van de Vlaamse muziekindustrie.

  • Lectrr: We mogen niets meer zeggen

   Tien jaar lang al staat Lectrr elke dag in de krant. De cartoonist ontving stapels fanbrieven, maar ook dreigbrieven, genoot de twijfelachtige eer een tijdlang politiebescherming te krijgen en riep de toorn van de Volksrepubliek China over zich af. Lectrr zag in al die jaren zowel zijn krant als de wereld om zich heen veranderen. Eerst mocht je om alles lachen, daarna mocht er niks meer. Of was het andersom? In 'We mogen niks meer zeggen' brengt hij verslag uit vanuit de loopgraven.

  • Annemie Willemse: Imposter! Het verlammende gevoel (on)verdiend succesvol te zijn

   Heb ook jij het gevoel dat wat je doet nooit goed genoeg is, terwijl iedereen in je omgeving juist vindt dat je heel goed bezig bent? Dat je in je werk, je privésituatie, je leven niet goed genoeg bent? Ben ook jij bang dat je op een dag door de mand zult vallen en dat je collega’s, familieleden en vrienden dan zullen doorhebben dat al je succes maar schijn is geweest? Dan heb je waarschijnlijk last van het impostersyndroom. Imposter! is de ideale handleiding om op een gezonde manier te leren omgaan met je persoonlijke succes. Met dit boek in de hand maak je korte metten met je onzekerheid.

  Meer info over de boeken en de planning van de Boekathon vind je op LEES!Hetboekenfestival

  Dinsdag 2/11/21

  Radio 1 Boekenfeest:

  Xavier Taveirne is de sidekick van Bent Van Looy en hij brengt het thema 'Afscheid' mee. Onder meer Sam De Graeve, Joris Hessels, Rob Van Essen en Yasmina El Messaoudi komen langs op de set in Antwerp Expo.

  De Boekathon:
  • Jonas Boets : Smith. Doe maar gewoon

   SAM SMITH IS BACK! Ook in zijn volwassen leven is er nog voldoende spanning en avontuur. Maar er komen helaas ook uitpuilende vuilnisbakken, akkefietjes met zijn vriendin en dure energiefacturen bij. Wanneer Sam Smith door MI6 in Londen voor een ogenschijnlijk eenvoudige opdracht wordt uitgestuurd, loopt het mis. Hoe ga je als ex-spion om met de onbenulligheden van het volwassen bestaan? Net wanneer hij zijn leven op de rails lijkt te hebben en hij de mooie Naomi leert kennen, loopt het opnieuw mis. Sam moet voor de tweede keer op zoek naar de waarheid. Thriller (Young Adult) vol humor, waarin Jonas Boets op zoek gaat naar een moderne manier om lezen te benaderen. Een dosis pure ontspanning.
  • Bart Stouten over Proust en Beckett

   In dit boek keert voormalig Klara-presentator Bart Stouten terug naar zijn grote literaire liefdes die hem een leven lang inspireerden: Beckett en Proust. Hij bezoekt opnieuw Parijs, waar hij als jongeman op zoek ging naar overgebleven ‘levende’ sporen van beide auteurs. Jarenlang correspondeerde Bart met de maîtresse van Samuel Beckett, die ooit script editor was bij de BBC en als vertaalster een scharnierfunctie bekleedde tussen de Engelse en Franse literatuurwerelden. Minder bekende aspecten over het leven en werk van Beckett en Proust passeren de revue.

  • Marco Tedesco- Ijs

   Als er ergens een plek is om naar de toekomst van onze planeet te kijken en tegelijk haar geschiedenis te onderzoeken, dan is het wel Groenland, het koningin-eiland van de poolcirkel. Hier bestaan prehistorische fossielen naast microscopisch kleine levende wezens. Glacioloog Marco Tedesco, een van de prominentste experts op het gebied van klimaatverandering ter wereld, neemt ons mee op ontdekking door het land van ijs. Dit boek is een avontuurlijk wetenschappelijk verslag van de expeditie die hij in het noordpoolgebied uitvoerde, inclusief lange reizen in de sneeuw, onwaarschijnlijke arctische kamelen en gigantisch meteorietafval.

  Meer info over de boeken en de planning van de Boekathon vind je op LEES!Hetboekenfestival

  Maandag 1/11/21

  Radio 1 Boekenfeest:

  Met welk boek komt Bart Peeters naar Het Radio 1 Boekenfeest? Vandaag krijgt Bent Van Looy de hulp van Radio 1-presentator Lieven Vandenhaute en hij wil het over 'stijl' hebben. Sven Speybrouck vertelt over vergeten boeken. En ook Heleen Debruyne en Vitalski komen langs in de gelegenheidsstudio in Antwerp Expo.

  Op de planning van De Boekathon staan:
  • Bart De Wever en Khalid Benhaddou: Botsen de beschavingen?

   Twintig jaar na de terroristische aanslagen van 9/11 staat 'Botsen de beschavingen?' stil bij de maatschappelijke polarisatie die sindsdien stevig escaleerde. Bart De Wever gaat samen met Khalid Benhaddou op zoek naar een antwoord op de vraag of beschavingen botsen. En als ze dan botsen, is er dan toch nog toekomstperspectief?

  • Jane Goodall: Het boek van hoop

   Wie de krantenkoppen scant – klimaatcrisis, pandemie, politieke onrust – kan soms moeite hebben optimistisch te blijven. Zelfs de grootste optimisten hebben hoop nodig, nu meer dan ooit. In dit zeer urgente boek leert Jane Goodall, ‘s werelds bekendste antropoloog, ons hoopvol te leven en vertrouwen te hebben in de toekomst. Ze geeft ons vier redenen om hoop te houden: onze menselijke intelligentie, de veerkracht van de natuur, de kracht van jonge mensen en de ontembare menselijke geest.

  • Herman Brusselmans: Geschiedenis van de moderne literatuur

   In deze monumentale studie behandelt Herman Brusselmans de literatuur uit verschillende tijdvakken, met de nadruk op dat van na 2008. Hij analyseert de biografieën van talloze auteurs, alsmede de aard en de kern van hun oeuvre. Noem een Vlaamse of Nederlandse auteur, en de kans is klein dat niet minstens zijn of haar naam en een paar titels van zijn of haar hand in deze studie verschijnen. Omdat hij, als prominent schrijver, zelf ook tot de literatuur behoort, wisselt hij studieuze stukken af met autobiografisch materiaal, waarin hij aan de lezer een verhelderende kijk geeft in z’n eigen leven en werk. Hij bewijst met deze studie dat hij literatuur leeft, ademt en koestert tot in z’n ziel.

  Meer info over de boeken en de planning van de Boekathon vind je op LEES!Hetboekenfestival

  Deel dit artikel

  Nog meer boekennieuws op

  Kom erbij en lees mee.

  Begint het te kriebelen?

  Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
  Laat het leesplezier beginnen!

  Log in met je VRT profiel

  Meer leesplezier?

  Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
  We sturen je elke week een verse update!

  Schrijf je in op de nieuwsbrief