VANDAAG in de stream van het Boekenfeest en de Boekenmarathon op VRT NU

Boekenfeest en Boekenmarathon

Dit jaar zal Antwerp Expo niet overspoeld worden door meer dan 100.000 boekenliefhebbers van de Antwerpse Boekenbeurs. De lege expohallen vormen wel de set voor twee boekenprogramma’s, Het Boekenfeest van Radio 1 en De Boekenmarathon van Boek.be. Beide programma’s komen redactioneel onafhankelijk van elkaar tot stand.

Het Boekenfeest zal niet alleen te horen zijn op Radio 1, maar het programma wordt ook gestreamd op VRT NU, het online videoplatform van de openbare omroep. Van 1 tot en met 11 november zal op VRT NU ook De Boekenmarathon te zien zijn. Dat is het digitale alternatief voor de Boekenbeurs van organisator Boek.be. Presentator Tom De Cock gaat er volledig coronaproof met meer dan 300 auteurs in gesprek over hun nieuwste boek en andere leestips.

Hieronder zetten we voor jou per dag een aantal luister-en/of kijktips uit de stream.


WOENSDAG 11/11/2020


DINSDAG 10/11/2020

 • 'Quarantaine' van Ilja Leonard Pfeijffer in de Boekenmarathon op VRT NU vanaf 12u:

  Op 20 april schreef Ilja Leonard Pfeijffer in zijn ‘Viraal dagboek’: ‘In de eerste zin van zijn verslag van de Peloponnesische Oorlog zegt Thucydides dat hij meteen bij het uitbreken van het conflict is begonnen te schrijven, omdat zijn inschatting was dat de gebeurtenissen ingrijpend zouden zijn […]. In mijn geval duurde het iets langer. Aanvankelijk bagatelliseerde ik de dreiging van het virus […]. Maar zodra ik inzag dat ik een kolossale inschattingsfout had gemaakt en besefte dat mensen stikten op brancards in de gangen van ziekenhuizen in Noord-Italië en dat extreme maatregelen onafwendbaar waren, ben ik begonnen aan dit dagboek met dezelfde gedachte die Thucyides in zijn tijd had.’

  Lees meer over het boek en de planning van de Boekenmarathon op www.boekenbeurs.be • 'Grote verwachtingen Epiloog' van Geert Mak in de Boekenmarathin op VRT NU vanaf 12u:

  In ‘Epiloog’ richt Geert Mak zich, net zoals in ‘Grote verwachtingen’ zich tot een denkbeeldige geschiedenisstudent uit 2069: 'Als een donderslag bij heldere hemel waren wij aan de beurt. Wij, de zondoorstoofde generaties van deze decennia, werden in het voorjaar van 2020 plotseling uit onze roes wakker geschopt en proefden voorzichtig het woord ‘noodlot’ op onze tong.' Wie had kunnen denken dat Mak zo snel al zou moeten getuigen van de grootste maatschappelijke ontwrichting sinds de Tweede Wereldoorlog?

  Lees meer over het boek en de planning van de Boekenmarathon op www.boekenbeurs.be


 • 'Een stukje van de regenboog' van Sassafras De Bruyn & Jan Van Coillie in de Boekenmarathon van 12u:

  Duik in dit boek, laat je vervoeren, verrassen en verbazen. In Een stukje van de regenboog vind je de mooiste gedichten voor kinderen die verschenen tussen 2010 en 2020.
  De betoverende illustraties van Sassafras De Bruyn geven op een unieke manier kleur aan de magie van de kinderpoëzie.


  Lees meer over het boek en de planning van de Boekenmarathon op www.boekenbeurs.be

 • 'Op zoek naar vaste grond' van Ayan Mohamud Yusuf in de Boekenmarathon vanaf 12u:

  Op zoek naar vaste grond is het waargebeurde levensverhaal van Ayan, die het van vluchtelinge schopte tot kabinetsmedewerker van verschillende premiers en minister-presidenten. Haar veerkracht, haar geloof in de kracht van de liefde en verbondenheid, de inspirerende levenslessen die ze uit haar ervaringen heeft getrokken, hebben haar gemaakt tot wie ze vandaag is: ‘Het was een lange reis, zowel in tijd als in afstand. Een reis langs verwoestingen, gruwel, uitzichtloosheid en mezelf verliezen. Maar ook een reis vol hoop, licht, moed, positivisme en mezelf weer terugvinden. Het gaat over mezelf en mijn dierbaren verliezen en weer terugvinden.’

  Lees meer over het boek en de planning van de Boekenmarathon op www.boekenbeurs.be

MAANDAG 9/11/2020

 • 'Tiresias' vertaling van Ka(t)e Tempest 'Hold Your Own' door Johanna Pas & Gaea Schoeters in de Boekenmarathon op VRT Nu vanaf 12u:

  In de bundel legt Tempest haar queer identiteit en jeugd bloot.

  Lees meer over de vertaling en de planning van de Boekenmarathon op www.boekenbeurs.be

 • 'Een voor een', een thriller van Ruth Ware in de Boekenmarathon op VRT Nu vanaf 12u:

  In het exclusieve alpineskigebied Saint-Antoine komen aandeelhouders en directeuren van Snoop, een ultra-populaire app voor muziek, samen om de deal van hun leven te sluiten. Zal de samenhorigheid overeind kunnen blijven als er zoveel geld op tafel ligt? Maar dan snijdt een lawine het chalet af van alle hulp en verdwijnt een bestuurslid in de sneeuw.

  Lees meer over het boek en de planning van de Boekenmarathon op
  www.boekenbeurs.be

 • 'Allemaal willen we de hemel' van Els Beerten in de Boekenmarathon op VRT Nu vanaf 12u:

  Jeugdliteratuur. Een aangrijpend verhaal over oorlog in tijden van liefde, en over de verwoestende keuzes waarvoor een oorlog mensen stelt.


  Lees meer over het boek en de planning van de Boekenmarathon op www.boekenbeurs.be


 • 'Eerste hulp bij crisis' en 'Hoe overleef je de gezinsjungle?' van Krist Pauwels in de Boekenmarathon vanaf 12u:

  Als er een crisis in je leven komt, geeft die je een keuze: je kan je verliezen in haar chaos of je kan in de kansen duiken die ze je biedt. Dit boek kiest resoluut voor de laatste optie.

  In 'Hoe overleef je de gezinsjungle?' maakt Krist Pauwels een vlijmscherpe analyse van de jungle die het gezin en de familie kunnen zijn. Met sterke argumenten vertelt hij waarom het doorknippen van de navelstreng met het gezin waarin je bent opgegroeid belangrijk is en geeft hij aan hoe je dat doet.

  Lees meer over de boeken en de planning van de Boekenmarathon op www.boekenbeurs.be

ZONDAG 8/11/2020

 • Touché sluit vanaf 11u het Boekenfeest van Radio 1 af vanuit een lege expohal in Antwerpen. Een volle anderhalve meter boekenplank verhuist naar een gelukkige lezer die zich deze week kenbaar heeft gemaakt via #boekenfeest. Het laatste boek dat ze eraan toevoegen is dat van dichteres Charlotte Van den Broeck. Zij schreef de essaybundel ‘Waagstukken’ over architecten die ten onder zijn gegaan aan hun eigen creaties. Donderdag weet ze of ze met dit boek ook de Boekenbon-prijs wint.

 • In de Boekenmarathon wordt het spannend vanaf 13u. Niet alleen omdat er veel aandacht zal gaan naar spannende boeken en misdaad. Maar we vernemen ook wie de winnaar wordt van de Sabam for Culture Award -Literatuur. En ook de winnaar van de Knack Hercule Poirotprijs komt langs. Rudy Morren, won gisteren de prijs voor zijn boek 'Sneeuwspoor'. De prijs bekroont de beste Vlaamse misdaadroman van het afgelopen jaar.

 • En de internationale namen die over hun boek zullen praten in de Boekenmarathon zijn: Nicci French, Robert Harris en MJ. Arlidge.

 • Onze portie poëzie krijgen we van Joke van Leeuwen

 • Steven De foer komt over zijn erg actuele en toepasselijke boek 'Amerikanen' praten en Dirk De Wachter leert ons 'De kunst van het ongelukkig zijn' aan.


  Lees meer over de boeken en de planning van de Boekenmarathon op www.boekenbeurs.beZATERDAG 7/11/2020

 • Geen Boekenfeest op zaterdag in de stream, maar wel Interne Keuken op Radio 1

 • Populaire kinderboeken in de aanbieding in de Boekenmarathon van Boek.be op VRT Nu vanaf 12u:

 • 'Wat scheelt eraan' van Sigrid Nunez in de Boekenmarathon op VRT Nu vanaf 12u:

  Sigrid Nunez’ nieuwe roman: ‘Wat scheelt eraan’. Een vrouw bezoekt een oude studievriendin in een kliniek voor kankerpatiënten. De briljante, koppige vriendin weet dat ze binnenkort zal sterven en overrompelt de vrouw met een uitzonderlijk verzoek. Ze wil haar leven beëindigen op haar eigen voorwaarden en heeft daarbij de hulp van de vertelster nodig.

  Lees meer over het boek en de planning van het boek in de Boekenmarathon op www.boekenbeurs.be

VRIJDAG 6/11/2020

 • Ruth Joos zegt sorry tegen Erwin Mortier in het Boekenfeest op Radio 1, Sven Speybrouck staat haar bij en stelt de luisteraar de vraag: wat is de mooiste opdracht in je boekenkast? En Saskia De Coster komt een boekentip geven.

 • 'Flavour' van Yotam Ottolenghi in de Boekenmarathon van Boek.be op VRT Nu vanaf 12u:

  In Flavour viert Ottolenghi de oneindige mogelijkheden van groenten en laat zien hoe je ze kunt transformeren tot magische gerechten. In ruim 100 recepten laat hij niet alleen zien hoe we ze moeten bereiden, maar ook hoe smaak bepaald wordt en waarom bepaalde combinaties zo goed werken.

  Lees meer over het boek en de planning van de Boekenmarathon op www.boekenbeurs.be

 • 'Het hele leven' van Bart Moeyaert, illustraties Peter Van den Ende in de Boekenmarathon vanaf 12u:

  In 2003 verraste Bart Moeyaert met het veelbekroonde, in acht talen verschenen De Schepping. Waar dat verhaal eindigde, begon in 2010 Het Paradijs, het poëtische resultaat van een nieuwe samenwerking tussen Moeyaert en het Nederlands Blazers Ensemble. De muziek van Joseph Haydn sloot feilloos aan bij de tekst. In 2015 voltooiden ze samen de Haydn-cyclus met De Hemel. De Schepping, Het Paradijs en De Hemel worden nu voor het eerst samengebracht, geïllustreerd door Peter Van den Ende, die recent furore maakte met de graphic novel Zwerveling.

  Lees meer over het boek en de plannin
  g van de Boekenmarathon op www.boekenbeurs.be

 • 'This is not a chicken' van Koen Vanmechelen in de Boekenmarathon van Boek.be op VRT Nu vanaf 12u:

  Dit boek is de neerslag van een lange reeks gesprekken tussen Koen Vanmechelen en Geerdt Magiels in LABIOMISTA, op het snijpunt van tekst en beeld, van kunst, wetenschap en samenleving. Samen gaan ze op zoek naar de kern van onze complexe wereld: in de schoonheid van de beperking, in de relatie tussen koken en kunst, hoe de natuur een grote kopieermachine is, waarom mensenrechten en fertiliteit hand in hand gaan, en waarom het globale geen bestaansrecht heeft zonder het lokale.

  Lees meer over het boek en de planning van de Boekenmarathon op www.boekenbeurs.be

DONDERDAG 5/11/20

 • Sien Volders en Mira Feticu komen in het Boekenfeest over arbeidsmigratie praten. Koen Fillet is vandaag de sidekick van Ruth Joos en ze vragen hun luisteraars: wat is het mooiste boek in je boekenkast? Ook Pieter Waterdrinker is te gast in het Boekenfeest van Radio 1 en zal in de namiddag met Tom De Cock in de Boekenmarathon van Boek.be op VRT Nu een babbeltje komen slaan.

  Meesterverteller Pieter Waterdrinker behoort tot de voorhoede van de Nederlandse literatuur. De rat van Amsterdam is zijn omvangrijkste, meest ambitieuze roman tot nu toe.

  Lees meer over het boek en de planning van de Boekenmarathon op www.boekenbeurs.be

 • '1001 Nacht - Een hervertelling' van Kader Abdolah in de Boekenmarathon op VRT Nu vanaf 12u:

  Misschien is het wel de beroemdste vertelling ter wereld: de door zijn vrouw bedrogen koning Sjahriar slaapt elke avond met een nieuwe maagd en laat haar de volgende ochtend doden, totdat de slimme Sheherazade hem een verhaal vertelt dat zo spannend is dat hij wil weten hoe het verdergaat. Zo blijft zij hem verhalen vertellen, 1001 nachten lang.

  Lees meer over het boek en de planning van de Boekenmarathon op www.boekenbeurs.be

 • 'Be yourself' van Stien Edlund in de Boekenmarathon op VRT Nu vanaf 12u:

  In Be yourself probeert 'influencer' Stien een rots in de branding te zijn voor jongeren tijdens hun puberteit. Het boek moet een motiverende en positieve leidraad vormen over hoe zij zichzelf durven/leren te zijn.

  Lees meer over het boek en de planning van de Boekenmarathon op www.boekenbeurs.be

 • 'Bruna' van Hannelore Bedert in de Boekenmarathon op VRT Nu vanaf 12u:

  Laure, professor in de psychologie, verliest zich na een traumatische gebeurtenis en het daaropvolgende verwerkingsproces in oeverloos drinken. Dan ontmoet ze Bruna, een vrijgevochten, excentrieke tiener die haar bruut uit haar stomdronken droomwereld rukt.

  Lees meer over het boek en de planning van de Boekenmarathon op www.boekenbeurs.be

 • 'Echt eten' - Pascale Naessens in de Boekenmarathon op VRTT Nu vanaf 12u:

  'Echt Eten. Maak jezelf sterker, gezonder en gelukkiger'. Deze titel geeft de visie op voeding van Pascale Naessens weer.

  Lees meer over het boek en de planning van de Boekenmarathon op www.boekenbeurs.be

WOENSDAG 4/11/20

 • Frank Albers in het Boekenfeest op Radio 1 en VRT NU vanaf 10u:

  Frank Albers, docent Amerikaanse Cultuur aan de Universiteit Antwerpen die zelf acht jaar in de VS heeft gewoond in het Boekenfeest van Radio 1 naar aanleiding van de Amerikaanse verkiezingen.

 • 'De vondelingen' van Diane De Keyzer in de Boekenmarathon op VRT Nu vanaf 12u:

  Vondelingen zijn voorpaginanieuws. Omdat ze zo uitzonderlijk zijn, krijgen ze alle aandacht en beroeren ze de harten. Maar vondelingen zijn van altijd en van overal. Amper tweehonderd jaar geleden behoorden ongewenste kinderen nog tot de waan van de dag. Brussel had in die tijd niet één of twee vondelingen per jaar, maar vijf per week.


  Lees meer over het boek en de planning van de Boekenmarathon op www.boekenbeurs.be

 • 'Dossier Dutroux' -van Jean Lambrecks & Els Schreurs in de Boekenmarathon op VRT Nu vanaf 12u

  Eefje Lambrecks en An Marchal verdwenen in de nacht van 22 op 23 augustus 1995 in Blankenberge. Het duurde een jaar en twaalf dagen vooraleer de meisjes werden teruggevonden. Dat was het gevolg van het onderzoek dat door procureur Bourlet in Neufchâteau was opgestart na de verdwijning van de toen vijftienjarige Laetitia Delhez op 9 augustus. Het onderzoek, dat zeven jaar duurde, bracht Dutroux, Martin, Lelièvre en Nihoul voor het hof van assisen. De veroordeling volgde op 22 juni 2004. Omdat het uitgebreide onderzoek de families op cruciale punten in het ongewisse heeft gelaten, blijven de vragen, de pijn en de verontwaardiging. Zeker nadat Martin en Lelièvre vervroegd werden vrijgelaten. In dit boek hebben ze nieuwe feiten achterhaald.

  Lees meer over het boek en de planning van de Boekenmarathon op www.boekenbeurs.be

DINSDAG 3/11/20

 • Mohamed Ouaamari in het Boekenfeest op Radio 1 en op VRT Nu en in de Boekenmarathon:

  Mohamed Ouaamari werd na een ironische tweet op een congres met veel machtsvertoon als terreurverdachte opgepakt. Is vandaag gelukkig eerder bekend van zijn scherpe columns, online maatschappijkritiek en zijn huiskat Fristi. En nu ook van zijn debuut Groetjes uit Vlaanderen: een zoektocht naar zijn Vlaamse identiteit als Antwerpse Europeaan met Marokkaanse roots. Hij leest graag Jef Geeraerts en Jommeke.

  Je hebt zijn naam de laatste weken misschien al wel op langzullenwelezen.be zien passeren. Hij is één van de debutanten uit de podcast-reeks Groen Gebladerte van LangZullenWeLezen.

 • Wim Opbrouck over 'De wilde stilte' en illustrator Wide Vercnocke in Het Boekenfeest op Radio 1

 • Nina Olson met ' Bowls of goodness' in de Boekenmarathon op VRT Nu:

  Groenten en granen vormen de basis van de gezondste recepten die er zijn. Dit vegetarische kookboek in de reeks van Bowls of Goodness staat daarom geheel in het teken van deze voedzame en heerlijke combinatie. Nina Olsson doet er weer een smakelijk schepje bovenop met frisse salades, verrassende soepen en stomende stoofpotjes – zolang ze maar in een kom passen.


  Lees meer over het boek en de planning van de Boekenmarathon op www.boekenbeurs.be

 • 'Blinker en de bezemstaf van de Belleheks' van Marc de Bel in de Boekenmarathon op VRT Nu:

  Blinker en Nelle nemen deel aan de jaarlijkse dropping van de Kruisemse Heemkundige Kring. Die lijkt letterlijk en figuurlijk in het water te vallen, zeker wanneer onze twee helden ook nog eens verdwalen. Tot ze, net zoals in een sprookje, in het donkere bos een lichtje zien en ze ‘toevallig’ op een Wiccafeest belanden. Maar... Toeval bestaat niet. Het Lot geeft je vaak een duwtje in de rug. Dit duwtje valt hier wel erg letterlijk te nemen, want Nelle belandt niet in een sprookje met lieve heksen, maar in de handen van een stel geflipte Swami Wami Sjalami's. Gelukkig is ze geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, zelfs zonder Blinker. Al hangt haar Lot deze keer wel aan een heel dun zijden draadje…

  Lees meer over het boek en de planning van de Boekenmarathon op www.boekenbeurs.be

Maandag 2/11/20

 • Sander Kollaard met 'Het leven van een hond' in de Boekenmarathon op VRT Nu vanaf 12u:

  De Libris Literatuurprijs 2020 is gewonnen door de Nederlandse schrijver Sander Kollaard, met de roman 'Uit het leven van een hond'. Het gaat over een alleenstaande verpleegkundige op een afdeling intensieve zorg die thuis een doodzieke hond heeft. Als vijftiger begint hij na te denken over de waarde van zijn leven. De jury noemde het boek "groots in zijn eenvoud - het laat de lezer nadenken over de waarde van een mensenleven".

  Lees meer over het boek en de planning van de Boekenmarathon op www.boekenbeurs.be

 • 'Naar de overkant' van Santa Montefiore digitaal vanuit Engeland in de Boekenmarathon op VRT Nu vanaf 12u:

  Een echte Montefiore: een meeslepend verhaal over familie, liefde en levensbepalende keuzes. Marigold woont met haar man Dennis en hun jongvolwassen dochter Suze in een klein dorpje op het Engelse platteland, waar iedereen elkaar kent. Wanneer ook haar negentigjarige moeder bij hen intrekt, omdat ze te oud wordt om alleen te wonen, en hun andere dochter Daisy met een gebroken hart terugkeert uit Milaan, waar ze zes jaar heeft gewoond, lijkt de drukte Marigold een beetje boven het hoofd te groeien. Of is haar toenemende verstrooidheid aan iets anders te wijten?

  Lees meer over het boek en de planning van de Boekenmarathon op www.boekenbeurs.be
 • En je kan de uitreiking van de Boekenleeuw en de Boekenpauw live volgen in de Boekenmarathon op VRT NU vanaf 12u:

  Op 2 november weten we wie dit jaar de prijs voor het beste en het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek van Vlaanderen en Nederland in ontvangst mag nemen. Tijdens de Boekenbeurs 2020 reikt Boek.be dit jaar opnieuw de Boekenleeuw en Boekenpauw uit.

  Meer info over de prijzen en de planning van de Boekenmarathon op www.boekenbeurs.be

  Zondag 1/11/20

  • Uus Knops in Touché op Radio 1 en op VRT Nu:

   Op Allerheiligen heeft Friedl' Lesage rouwpsychiater Uus Knops te gast. Knops moest op haar 27 eerst de verdwijning en vervolgens het overlijden van haar broer Casper meemaken. Ze schreef daarover 'Casper, een rouwboek' en leert sindsdien mensen – en de wereld – beter omgaan met rouwen.

   Eerder dit jaar was ze al te gast in De Afspraak. Herbekijk het interview met Knops in De Afspraak op langzullenwelezen.be

  • 'Black Friday' van Maren Stoffels in de Boekenmarathon van boek.be op VRT Nu:

   Een jeugdthriller over een studentendoop die uit de hand loopt.
   Na deze ontgroening hoor ik er eindelijk bij. Ik moet dit overleven, dat moet gewoon. Ik wil hierbij, ik móét hierbij. Ris en Megan doen mee aan de ontgroening van een studentenvereniging. Wie volhoudt, heeft vrienden voor het leven. De ouderejaars bedenken wrede, ronduit gevaarlijke opdrachten. Het hoogtepunt is de laatste dag van de ontgroening, de zogenaamde Black Friday. Een dag die gitzwart zal eindigen...Net als het veelgeprezen Escape Room, Fright Night en Room Service onderscheidt Black Friday zich door de originele plot en het ingenieuze vlechtwerk van de verhaallijnen.

   Meer info over het boek en de planning van de Boekenmarathon vind je op www.boekenbeurs.be
  • 'Na de Bataclan' van Georges Salines & Azdyne Amimour in de Boekenmarathon van boek.be op VRT Nu:

   'Na de Bataclan' is een gesprek tussen twee vaders die beiden hun kind verloren in de Bataclan op 13 november 2015. Salines is de vader van Lola, een jonge uitgever van kinderboeken en liefhebber van stevige rockmuziek. Amimour is de vader van Samy, een seculier opgevoede maar geradicaliseerde jongen met Frans-Algerijnse wortels die het vuur opende op de concertgangers. Hoewel de werelden van beide vaders mijlenver van elkaar af staan, gingen ze met elkaar in gesprek en ontwikkelden ze een bijzondere vriendschap. Ze vragen zich af: Hoe kan het dat de levens van onze kinderen, die allebei achtentwintig waren, zo anders zijn verlopen?

   Bekijk het interview live of uitgesteld op VRT Nu. Meer info over het boek en de planning van de Boekenmarathon vind je op www.boekenbeurs.be

  • 'Georges en Rita' van Leen Dendievel in de Boekenmarathon van boek.be op VRT Nu:

   Georges en Rita zijn bijna een halve eeuw een paar, en samen kiezen ze voor euthanasie. Een beslissing die hun kinderen Lydie, Walter en Kurt elk op een andere manier onthalen. Er wordt afscheid genomen. Geheimen komen aan de oppervlakte, andere gaan mee in het graf. Eén hartverscheurend verhaal verteld vanuit twee zeer persoonlijke perspectieven. Bij dit omkeerboek kan men kiezen welk verhaal men eerst leest, dat van Rita of dat van Georges.

   Bekijk het interview live of uitgesteld op VRT Nu. Meer info over het boek en de planning van de Boekenmarathon vind je op www.boekenbeurs.


   De livestream kan je volgen op VRT Nu:
  • Op zondagen van 11 tot 20u
  • Van 2 t.e.m 6/11 van 9 tot 20u (behalve op 4/11 pas vanaf 10u)
  • Op 7, 9, 10 en 11/11 van 12 tot 20u
  Deel dit artikel

  Nog meer boekennieuws op

  Kom erbij en lees mee.

  Begint het te kriebelen?

  Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
  Laat het leesplezier beginnen!

  Log in met je VRT profiel

  Meer leesplezier?

  Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
  We sturen je elke week een verse update!

  Schrijf je in op de nieuwsbrief