Van Yuval Harari tot Geert Mak en David Van Reybrouck: geschiedenis is populair in boekentips

Non-fictie VRT NWS

Boeken over (recente) geschiedenis vallen in de smaak en worden vaak aanbevolen in leeslijstjes van bekende mensen, blijkt uit onderzoek van het project Corvus van de KU Leuven en het Rijksarchief.

Hoe populair zijn boeken over gebeurtenissen of trends in het verleden? Dat valt op te maken uit de verkoopscijfers: denk aan de recente successen van 'De Bourgondiërs' van Bart Van Loo, 'Leopold II' van Johan Op de Beeck of 'Revolusi' van David Van Reybrouck. Maar ook positieve recensies spelen een rol en ook mond-aan-mondreclame, niet alleen van vrienden of familieleden maar ook bijvoorbeeld via tips van bekende mensen.

'Boekentips van BV's hebben het voordeel dat ze tonen welke boeken effectief gelezen worden én belangrijk genoeg worden geacht om aan te bevelen aan anderen,' zegt toegepast historicus Bram De Ridder van de KU Leuven.

Bram De Ridder onderzocht de tips van BV’s in de reeks 'De vijf boeken die mijn leven veranderden' van VRTNWS (tussen 2016 en 2020, van Jeroen Meus tot Erika Vlieghe en van Berlinde De Bruyckere tot Dirk Brossé) en soortgelijke aanbevelingen in Knack (2019) en van radiopresentator Wim Oosterlinck (van 2019 tot nu). Alles samen ruim 1000 boekentips van 245 bekende Vlamingen.

Dit zijn de belangrijkste conclusies:

  • Fictie wordt het vaakst aangeraden, maar 20 procent van de tips betreft een historisch boek.
  • Mannen bevelen meer geschiedenis aan dan vrouwen, terwijl vrouwen vaker een autobiografie aanraden dan mannen.
  • De populairste 'historische auteur' is Yuval Noah Harari, de Israëlische schrijver van onder meer 'Sapiens' en 'Homo Deus'. De top-vijf van populairste historische auteurs onder BV's is volledig buitenlands; Vlamingen Herman van Goethem en David Van Reybrouck volgen op enige afstand. Een Nederlandse geschiedenisschrijver die erg in de smaak valt is Geert Mak.
  • Recente geschiedenis scoort het best: meer dan een derde van alle aanbevolen historische boeken gaat over de periode na 1945. Ook de Tweede Wereldoorlog is 'populair'.
  • Net iets minder dan de helft van de populairste historische auteurs heeft ooit wetenschappelijk onderzoek verricht of doet dat nog steeds.

Het onderzoek naar de aanbevelingen van historische boeken door bekende Vlamingen past in een breder onderzoek, het project Corvus van de KU Leuven en het Rijksarchief in België, over het gebruik van geschiedschrijving.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief