rate one

Van speelgoed tot moordwapen- alles over drones in 'Het droneboek'

Non-Fictie Interne Keuken

Voormalig F16 piloot André Jansens heeft een boek geschreven. Over drones. Het heet ‘Het Droneboek’. Een betere titel ware geweest: ‘Alles over drones’. Of nog: ‘Alles, maar dan ook werkelijk álles over drones’. Het is een goed geschreven vlot leesbare encyclopedie, volgens de collega's van Interne Keuken. Meer dan zevenhonderd pagina’s dik.

Je zou verwachten dat een ex-piloot een beetje neerkijkt op drones. Echte mannen (m/v) vliegen zelf. Die zitten in de cockpit. Maar dat is niet de toekomst. Drones worden steeds sneller en slimmer. En gevaarlijker ook. Je moet het filmpje op de website van R1 maar eens bekijken.

België als kenniscentrum

De drone werd een eerste keer gebruikt in de Eerste Wereldoorlog in centraal Limburg. 'Het waren mechanismen die onder een ballon en met een tijdsmechanisme werden gelost en dan moesten de Duitse schutters op de grond, die drone proberen te raken om zo ergens achter het Belgische front troeven te halen.' Het Belgisch leger heeft een reputatie opgebouwd alles kenner van schietschijven. 'In België zijn we pas goed uit de startblokken geschoten na de Tweede Wereldoorlog in Lombardsijde. Er is nu nog steeds een centrum waar testen met drones gebeuren, zelfs in Europees verband. Er wordt niet vaak ruchtbaarheid aan gegeven, maar de mensen aan de kust horen daar vaak dingen rondzoeven en daar wordt dus door de militairen geoefend om iets te doen aan de zogenaamde 'gevaarlijke' drones. Die drones komen overal aanfladderen en kunnen de gekste dingen doen,' vertelt Jansens.

Strenge regelgeving

Je mag max. een tiental meter hoog vliegen in je eigen tuin, maar verder niet en je mag ook niet bij de buren gluren. De wet is heel streng. Dit is een probleem waar de hele wereld mee worstelt. Na een grondige analyse van alle gegevens, moet Jansens vaststellen dat er een overdreven angst heerst t.o.v. van drones die tegen een vliegtuig zouden botsen. Tot nu toe is er 1 kleine drone tegen een burgervliegtuig gebotst. Het effect was een paar schrammen op de romp en 's avonds vloog het vliegtuig weer.
Maar één van de marktleiders van drones is momenteel een Chinees bedrijf en de beelden van de drones gaan naar een app en wie heeft toegang tot die beelden dan? Dat is een bijkomend probleem. In Amerikaanse militaire kringen is het strikt verboden om drones van dat Chinees bedrijf te gebruiken.
Dagdagelijks worden we verwend met beelden op Tv die gemaakt zijn met drones. Vanaf een zekere categorie moet men lessen volgen en een elektronische nummerplaat hebben en de wetgeving kennen. De technologie gaat zo snel vooruit, maar de wetgever remt af. In Sint-Truiden test men drones in een luchtruim dat daar speciaal voor voorzien is. Moeten drones gekeurd worden, want je kan ze altijd achteraf met bijv. explosief materiaal aanpassen? Dat is dus ook al gebeurd met IS-drones. Officieel moet het allemaal gecontroleerd worden, maar je kan moeilijk controleren of die drone nu bijv. 10 of 12 hoog meter vliegt.

Artificial Intellegence

Er zijn steeds slimmere drones, die zelf nadenken, met artificial intellegence.

'Dat is van het griezeligste wat we ooit gezien hebben', zeggen Sven en Koen. Zwermen mini drones gewapend met explosieven die hun slachtoffers weten te vinden door middel van gezichtsherkenning en hun social media-profiel. Hoe lang nog voor die nachtmerrie werkelijkheid wordt? André Jansens zegt: Technologisch kan men de drones alles zelf laten doen, maar om iets af te vuren, moet er nu nog steeds op een knop geduwd worden. Maar dat verandert, de drones kunnen steeds meer zelf beslissen.

We gaan dat toch zeker wel tegenhouden? 'Dat zeiden ze van de onderzeeërs in de Eerste Wereldoorlog ook', schrijft Jansens in zijn boek. Men wist niet dat ze bestonden, en er is een hele hetze ontstaan toen een Duitse onderzeeër een Amerikaans passagiersschip liet kantelen. Dat was een 'laffe' daad en uiteindelijk hebben de Amerikanen zelf onderzeeërs gebruikt in Pearl Harbour. Dus alles kan snel keren...

Herbeluister het interview hieronder

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief