Erik Van Grieken

Van Kalmthout naar de maan: 'Karel Bossart was de overgrootvader van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma'

Interne Keuken

België speelde een grote rol in de beginjaren van de Amerikaanse ruimtevaart. Karel Bossaert uit Kalmthout zorgde ervoor dat de V.S. kon concurreren met de U.S.S.R. wat betreft de wapenwedloop. Cynrik De Decker schreef een boek over Bossart: ‘Voorbij de maan’.

Wat doet deze man voor de kost?

Ergens in de jaren vijftig op de Amerikaanse tv: de kerstaflevering van de populaire tv-quiz ‘What’s my line?’ Een panel probeert het antwoord te vinden op de vraag: ‘Wat doet deze onbekende immigrant voor de kost?’ De panelleden mogen de man die voor hen zit enkel ja-, nee-vragen stellen. Gaandeweg ontdekken ze dat hij raketten bouwt en dat het dankzij hem is dat de V.S. gelijke tred kan houden in de wapenwedloop met de U.S.S.R.. Iedereen stomverbaasd.

De nobele onbekende komt uit Kalmthout en is als kind niet naar school geweest. Karel Bossart, zo heet hij. ‘Charlie’ voor de vrienden. Ook gekend als ‘Mr Atlas’ omdat hij de bedenker is van de legendarische Atlas-raket, gebruikt voor reizen, naar Mars, Jupiter en Saturnus. Tot op vandaag.

Primus van de klas

Karel was bijzonder pienter. 'Vader en zoon Bossaert hebben enorm veel brieven naar elkaar geschreven. Karel schreef op zijn drie jaar al brieven. Hij kon niets doen op school, want hij was veel te slim. Zijn vader, zelf onderwijzer, besloot om hem van school te halen en thuisonderwijs te geven.'

Op zijn 15de ging Karel naar de universiteit om mijnbouwingenieur te studeren. Er was geen Nederlandstalige universiteit, dus moest hij naar de ULB. Zijn Frans was niet super, maar na een stoomcursus Frans in Parijs, slaagde hij voor zijn studies.' Hij kreeg een studiebeurs om in de Verenigde Staten te gaan studeren. Hij ging, in de jaren '20, luchtvaart studeren in MIT in Massachusetts. Op die manier belandde hij in de Verenigde Staten.

Wil je het vervolg van het verhaal horen?

Beluister het volledige gesprek met Cynrik De Decker op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief