"Van jeneverellende tot Tournée Minérale", het boek waarin Joris Casselman de geschiedenis vertelt van honderdvijftig jaar alcoholismebestrijding in België in Interne keuken
Er was een tijd dat het in België verboden was alcohol te verkopen in kleine hoeveelheden. De alcoholwet van 1919 bepaalde dat je minstens twee liter in een keer moest kopen. Dat was een maatregel die alcoholmisbruik wou tegengaan. Het idee was dat sterkedrank dan te duur zou worden voor de arbeidersklasse. Op die manier dacht men de arbeider te beschermen tegen zichzelf en tegen de jeneverellende.
Premier Gaston Eyskens kreeg in die tijd een fles Hasseltse jenever aangeboden toen hij op bezoek was in de stad. Hij weigerde resoluut en wees de Hasseltse burgemeester er streng op dat sterkedrank enkel per twee liter mag worden aangekocht. Hij kreeg meteen twee flessen.
Dat is een van de anekdotes die Joris Casselman aanhaalt in "Van jeneverellende tot Tournée Minérale", het boek waarin hij de geschiedenis vertelt van honderdvijftig jaar alcoholismebestrijding in België. “Ik stoorde mij aan het zeer moralistisch kijken naar alcoholisten. Ik wil weten wat er aan de oorsprong ervan ligt, en daaruit is een boek gegroeid”, vertelt hij in 'Interne keuken'.
Lees hier meer en herbeluister het interview