Van 'hebban olla vogala' tot 'hebben alle vogels'. Professor Nicoline van der Sijs schreef een boek over hoe het Nederlands veranderde doorheen de tijd

Geschiedenis Radio 1

De voorbije week is Sven elke nacht badend in het zweet wakker geworden. Stijf van de stress. De ene angstdroom na de andere. Dat komt omdat hij lang geleden taal- en letterkunde heeft gestudeerd. Niet dat hij daar nu nog wakker van ligt, maar van één vak heeft hij nog altijd nachtmerries. Daar was hij te dom voor, zegt hij zelf. Diachrone taalkunde, daar snapte hij echt niks van.

Diachrone taalkunde gaat over de evolutie van de Nederlandse taal. Waarom schreven we vroeger 'hebban olla vogala' en nu 'hebben alle vogels'? Dat heeft met klankverschuivingen en grammaticale regels te maken. Gecombineerd met regionale verschillen en af en toe een volksverhuizing. En dat eeuwen aan een stuk. Probeer daar maar eens wijs uit te geraken.

Professor Nicoline van der Sijs
heeft daar een boek over geschreven: '15 eeuwen Nederlandse taal' en zat aan de tafel van Interne Keuken. Sven las het boek! En het voelde alsof hij zaterdag opnieuw examen moest afleggen.

Herbeluister Interne keuken met Professor Nicole van der Sijs.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief