Literatuurwetenschapper Mike Kestemont over 'Van den vos Reynaerde' in de literaire canon: 'het verhaal staat bol van de seks'

Fictie Espresso

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Van 'Karel ende Elegast' tot 'Het verdriet van België', van 'Elckerlijc' tot 'De avonden', van 'Lucifer' tot 'De kapellekensbaan'. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! Tien weken lang dompelt het ochtendprogramma 'Espresso' op Klara je onder in één van de boeken.

Het bekende satirisch dierenverhaal ‘Van den vos Reynaerde’ (ca. 1257-1271) kan natuurlijk niet ontbreken in de literaire canon. Literatuurwetenschapper Mike Kestemont herinnert er ons nog eens aan hoe goed Reynaerde wel niet is.

‘Men zegt wel eens dat seks verkoopt. Als dat waar is, weten we meteen waarom ‘Reynaert’ zo populair blijft in de hitlijsten. Het verhaal staat bol van de seks. Niet alleen heteronormatieve seks staat centraal: ook verwijfde schootkeffertjes aan het hof, welwillende pastoorswijven en goedgelovige haasjes die op hun hondjes worden verkracht. Als je aan een fabeltje met dieren denkt, verwacht je je niet meteen aan dergelijke taferelen. Reynaerde choqueert.'

Maar hoe goed seks ook verkoopt: identificatie is moeilijk voor de lezer. De meeste dieren zijn te dom om zelfs maar sympathie van de lezer op te wekken. Hoogstens wat medelijden. En niemand wil zich vereenzelvigen met Reynaert, een wrede niets ontziende bedrieger. In dat opzicht doet het verhaal Kestemont denken aan de politieke serie ‘House of Cards’: alle personages fascineren maar eigenlijk identificeer je je met geen van allen.

Beluister het volledige fragment op Klara.be

Of download de podcast met alle afleveringen over de 50 boeken uit de vernieuwde literaire canon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief